Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Даниел Смилов: Отстраняването на главния прокурор е обосновано, дори в някакъв смисъл е закъсняло
Автор: ИА Фокус 11:14 / 16.06.2023Коментари (0)621
©
Събирането на по-високия кворум в парламента за промени в Конституцията ми се струва по-малко вероятно. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" Даниел Смилов - политолог и специалист по сравнително конституционно право за това дали парламентът ще успее да събере мнозинство за конституционни реформи.

"По-вероятният вариант е да се събират 160-те гласа за т.нар. по-бавна писта за приемане на конституционни поправки. Аз не очаквам някаква особено конструктивна подкрепа от страна на "Възраждане" и ИТН. Тук не зависи чак толкова много от ПП-ДБ. Ако ГЕРБ и ДПС успеят да убедят "Възраждане" и ИТН да подкрепят съответните поправки, това може да доведе до обръщане на позицията, защото виждаме често, че тези две партии гласуват заедно с ГЕРБ и ДПС по някаква линия."

Премахването на позицията на главен прокурор според Даниел Смилов е "екзотична" идея: "Трябва да я видим конкретно разписана какво точно ще предполага едно такова премахване на главния прокурор. Струва ми се, че целите на конституционната реформа биха могли да бъдат изпълнени и без толкова радикален ход, като премахването на главния прокурор".

Имаше достатъчно основания за отстраняването на Иван Гешев, смята още политологът.

"Отстраняването на главния прокурор е обосновано, дори в някакъв смисъл е закъсняло. Защото вижте в каква ситуация се вкара главният прокурор: той от една страна създаде впечатление, че има някакви доказателства, които той по една или друга причина не е предоставил дълго време, но сега се готви да извади. Това само по себе си е достатъчно за неговото отстраняване, защото би показало политизирано правораздаване. Ако пък няма такива доказателства и спекулира с тях за политически цели, това също би било достатъчно доказателство за неговото отстраняване. Така че той в момента беше в такава позиция, че не може да остане на поста", анализира той

Процедурата за отстраняване му също повдига редица сериозни въпроси, смята още Даниел Смилов.

Това, което би трябвало да стане от гледна точка на обществения интерес е първо да се избере изпълняващ длъжността главен прокурор, който да подхожда отговорно и безпристрастно към своите задължения. Второ, ВСС и Прокурорската колегия трябва да започнат много сериозни проверки по нашумелите казуси, като "Барселонагейт", за да се види имало ли е действително забавяне, селектиране на информация, кои прокурори съответно носят отговорност, каква е била ролята на Иван Гешев в този процес. Така че ВСС и Прокурорската колегия имат само много сериозна работа не просто по избиране на заместник на Иван Гешев, а по демонстриране, че този начин на управляване на прокуратурата няма да бъде продължен", коментира Смилов.

Политологът смята, че изборът на нов главен прокурор би бил много предопределящ за намеренията на партия ГЕРБ.

"Ако се избере някакъв послушен или удобен главен прокурор, който да оттегли намеренията на Иван Гешев за изнасяне на допълнителна информация по казуси като "Барселонагейт" и прочие, ще си покаже, че ГЕРБ като че ли нямат политическа воля за някаква сериозна промяна, а по-скоро решават някакъв свой битов проблем свързан с техния лидер и това би било жалко, защото корупционното блато по този начин ще се затвори и този камък, който беше хвърлен в него, няма да произведе кой знае какви вълнички", заключи политологът Даниел Смилов.



Още по темата: общо новини по темата: 324
26.01.2024 »
10.08.2023 »
20.07.2023 »
14.07.2023 »
12.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/54 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: