Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Даскаловата къща в Трявна е единственият в страната ни Музей на резбарското изкуство 
Автор: Габриела Ганев 18:05 / 19.05.2023Коментари (0)664
©
Даскаловата къща в Трявна е единственият в страната ни Музей на резбарското изкуство. Това каза Даниела Дабкова от Специализирания музей за резбарско и зографско изкусво в Трявна в рубриката "Туризмът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Тя посочи, че по мнението на специалистите тя е и най-старата възрожденска резбарска школа.  

"Освен музейната част, която разказва историята на школата, двата резбовани тавана-слънца, които са резултат от облога между калфа и майстор, са великолепни. Те и до днес будят възхищението на посетителите като резба. Качеството на резбата е ненадминато и до днес“, каза още тя. 

Даниела Дабкова посъветва туристите в Трявна да посетят Славейковата къща. 

"За почитателите на Славейкови могат да посетят Славейковата къща - дома, в който е живяло семейството на Петко Славейков, докато той е бил учител в Трявна, пък и в следващите години. Ангел Кънчевата къща – единственият музей, посветен на този революционер, верен помощник на Васил Левски в изграждането на революционни комитети. Разбира се, старото школо. Тук може да се научи много за това как е вървяло обучението в някогашното взаимно училище, и при предварителна заявка дори посетителите могат да бъдат част от урока на Рада Госпожина, да учат така, както са учили децата някога през 19 век“, разказа тя. 

По думите й освен музейните обекти, могат да се видят и на живо някои от тревненските занаяти – дърворезбата, иконописта, и още редица други, които се показват в занаятчийските работилници  около Старинния площад, по улица "Петко Славейков“. 

Тя обясни, че жителите на Трявна да си поставили за цел още от 19 век да запазят автентичния възрожденски образ на града, който го определя и като "град-музей“. 

Грета Цанева от Информационния туристически център към община Трявна разказа повече за местата, които могат да бъдат посетени около Трявна: "Може да се направи една чудесна еднодневна, а защо не и за повече дни разходка в природен парк "Българка“, като се посетят също екомаршрути Трявна – Боженци, Дряновския манастир и пещера "Бачо Киро“ около Дряново, Регионален етнографски музей на открито Етъра, може да бъде една чудесно съчетана разходка със Соколски манастир“.  

Тя обясни, че много често посетителите на Трявна избират да направят обиколка и на съседните градове.  

"Първия ден те тръгват от Трявна, стигат до Боженци, после решават да отидат директно от Боженци до Габрово, минават през Дома на хумора и сатирата. Има много варианти за почиващите. Да не забравяме, че скоро предстои "Узана поляна фест“, който се провежда тази година от 21 до 23 юли. Наблизо ни е също и Велико Търново, само на около 50 км“, каза още Грета Цанева.  

Тя разказа повече и за особеностите на местната кухня, като посочи, че много характерно за Трявна е приготвянето на постни ястия. 

"Много характерно е за Трявна приготвянето на постните ястия -  постен гювеч, патладжан със сирене по селски, гозба яхния със сливи, наречена ученица, гъбената чорба, черника, тревненската содена питка, копривник“, каза още тя. 

Грета Цанева разказа, че автор на първата българска готварска книга на български език е Петко Славейков. По думите й той лично е споделял, че хубавото вино е неразделно с нарязана в него ябълка.  

Тя разказа и за събитията, които предстоят идните дни: Четиридневните национални Славейкови празници официално започват от 25 май. Тази година откриването ще бъде отново на площад "Капитан дядо Никола“ в гр. Трявна. Интересен факт е, че те се провеждат от 1968 година. В програмата са заложени много изложби, театрални постановки, представяне на различни книги. В този период от време 25 до 28 май в близост до община Трявна се намира и книжен базар, който се провежда ежегодно. Провеждат се литературни четения на авторски творби на ученици от средното училище“. 

Грета Цанева обясни, че на 28 май ще се проведе нетрадиционният кулинарен празник "Ока брашно – делва сладко“, който ще се състои за трета поредна година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: