Експерт: Крайно време е да бъде премахнато "пътечното" лечение

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
08:44 / 20.11.2013
800
Крайно време е да бъде премахнато "пътечното" лечение у нас. Това каза пред журналисти директорът на Университетска болница в Пловдив проф. Карен Джамбазов. Според него това е един начин, по който една и съща сума е осреднена и изчислена, но тя не дава яснота за тежестта на лекуваните пациенти и за дейността на определена болница. 

"На практика това е една много осреднена система, единственото преимущество на която е, че може да държи под контрол точно възможните разходи за един определен период от време и тя дава в момента своите резултати. Тази система показва, че на практика в държавата определени болнични заведения са винаги на загуба, а други стават все повече и повече", добави проф.Джамбазов. 

Според него това означава, че има нещо не много ясно, защото няма логика болниците, в които са тежките пациенти, да бъдат винаги на загуба. 

"При лекуването по болнични пътеки, няма адекватно заплащане за тежестта на лекуваните пациенти според лечението. Един от тези модели е на диагностично свързаните групи. По този начин негативите се трупат върху нас, лекарите", каза проф. Джамбазов. 

"Когато говорим за държавни болници, означава, че пациентите идват в тях не по свое желание. Това са обикновено тежки случаи, които са насочени към тези болници, защото другаде няма как да бъдат лекувани. Те водят със себе си и по-големи разноски за лечебното заведение и много повече възможности за диагностични и терапевтични трудности. Това автоматично рефлектира върху желанието на всеки пациент да бъде излекуван бързо и той смята, че проблемът е в лекаря и медицинския персонал. 

За съжаление, в последно време тази теза обикаля и медиите - че проблемите в здравеопазването са в лекарите и сестрите. На практика това са хората, които работят в трудни условия, на разположение са на болниците и пациентите си 24 часа. Това поставя и персонала и пациентите в неизгодна комуникация. За съжаление проблемът не може да бъде решен от лекарите. Парламентът е този, който трябва да промени тази система, твърдят специалистите в болничната помощ", завърши Джамбазов


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
24-годишният Окан загина в Нидерландия при нелеп инцидент
Колко ще ни струват компотите тази година?
След второто бягство: Говори мъжът, който намери Сашко от Перник
Ето какъв е трафикът по границите ни
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).