Горан Благоев: Тежко и горко ни, ако пловдивският митрополит Николай стане патриарх

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:47 / 15.03.2024
1787
"Бих искал да призова българския народ да се моли за един достоен патриарх, защото тежко и горко ни заради този, който се е задал от Пловдив. Забележете, той се опита два дни преди кончината на Неофит, да покаже каква власт се демонстрира пред Светия Синод, защото хората, които бяха от Сливенската епархия и подкрепяха протеста за каноничен избор за Сливенски митрополит, бяха наистина спонтанно организирани“. А протестът от Пловдивската епархия беше под строй. Демонстрацията на власт от този митрополит пред Светия синод е наистина много опасна. Той разполага с бизнес и политическо влияние. Българската църква не я чака нищо добро, ако нещата тръгнат в посоката, в която той е тръгнал.

Това каза в предаването "Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия "Евроком". Той е автор на единственото интервю на български патриарх, дадено директно в ефир – журналистът и историк Горан Благоев.

Според Благоев има един, двама кандидати, които биха били подходящи да заемат поста на новия български патриарх.

"Един от тях е изключително балансиран, човек, който е добре приет, пази дискретен баланс по отношение на руската църква, което не е маловажно и има добри контакти с други поместни църкви. Мисля, че този човек е подходящия, но се опасявам, че понеже не е много в кръговете и няма много шансове“.

"Искам да припомня кои бяха тримата кандидати преди 11 години за български патриарх. Това беше митрополит Неофит – агент “Симеонов", Старозагорският митрополит Галактион, известен като агент "Мишо" и ловчанския митрополит Гавриил, за който се знаеше, че няма досие, но има някакви подозрения, че може би няма досие в България, защото е някъде в Москва. Казвам го като хипотеза, но представете си, ако този човек Гавриил, с неговата откровена русофилия, беше в момента български патриарх, какво щеше да се случи“, допълни той.

"Сега не знам дали има опция да стане патриарх, но определено Неофит беше подходящия патриарх, в подходящото време. Друг е въпросът, че очевидно не му стигна времето и силите да свърши много неща, като например да има куража да застане срещу една част от Светия Синод“, каза още журналистът и историк.


Виж коментарите (1)

Още по темата (47):
18.04.2024 Пуснаха на свобода мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит
17.04.2024 До 3 години затвор за задържания за поругаването на гроба на Неофит
17.04.2024 Протойерей Николай след разпита: Каквото се изискваше от нас - сторихме по отношение на органите на реда
17.04.2024 Вандалът, който поруга гроба на патриарх Неофит, не го прави за първи
път
16.04.2024 Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит
16.04.2024 Поругаха гроба на патриарх Неофит
Още новини от Национални новини:
Проблеми с издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Сигурно са били друсани с райски газ
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...
Министерски съвет осъжда атентата срещу словашкия премиер


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).