Гърци, сърби и КГБ правят опит за кражба на История славянобългарска

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
12:47 / 12.01.2023
681
"Освен сърбите и гърците, и КГБ правят опит за кражба на История славянобългарска". Това каза историкът Иван Тренев в дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус" във връзка с операция "Маратон" от 1981.

"След 1981, когато бе провалена националната ни програма за честване на 1300 години от създаване на българската държава, са били установени редица опити за унищожение на българските национални ценности, които са символи на българската национална идентичност и в този смисъл, това означава посегателство върху нашата национална сигурност", смята историкът.

Тренев разказва още, че в този период е бил направен опит за унищожение на ръкописа, намиращ се и до днес в Света гора, манастирът "Георги Зограф", така целта на тази операция  е била изцяло спасяването на история славнобългорска и опазване на културното ни наследство.

"Взето е решение на най-високо равнище да бъдат изработени три копия на Паисиевата история, които по никакъв начин да не бъдат разпознати като такива. Копията ги изработва художникът Евгений Босяцки", допълни той.

Тренев уточни, че разузнавачи от държавна сигурност предлагали книгата да бъде изнесена нелегално от Зографския манастир и съхранена на територия на България.

"Истинският ръкопис на Паисиевата история е открит в самия Зографски манастир в един специален тайник, наречен "Ризница", за който знаят само определи монаси в манастира. Без знанието на тогавашния библиотекар на Зографския манастир, Йеромонах Пахомий, на мястото на Паисиевата история се поставя първото копие", каза още историкът.

Второто копие-заблуда бива изнасено на територията на Република Гърция, а третото копие след няколко дни е изнесено от агенти на КГБ, като всичко това се случва само за седмица, завърши Тренев.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Един милион българи потеглят
Д-р Илиев: Спрете със струпването на хора край бебето
Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
Сериозен проблем по морето
Как да взимаме по-висока пенсия?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).