Изпращаме спешни хуманитарни доставки за наводнените региони в Сърбия и Босна и Херцеговина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:02 / 20.05.2014
1124
Зам.-министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева проведе консултации с цел взимане на спешни мерки за организиране на хуманитарни доставки за бедстващите поради наводненията региони в Република Сърбия и Босна и Херцеговина.

Бобева проведе разговори с министър-председателя на Босна и Херцеговина Виекослав Деванда, със зам.-министър-председателя на Сърбия Ивица Дачич и с извънредния и пълномощен посланик на Черна гора Миломир Михальевич. От консултациите стана ясно, че най-нуждаещи се от спешна подкрепа са Република Сърбия и Босна и Херцеговина.

Съгласувано с правителството Българският червен кръст предостави от бедствения си резерв хуманитарна помощ, която бе транспортирана към Белград. Дарението съдържа артикули от първа необходимост - одеала, походни легла, спално бельо, възглавници, детски дрехи и якета, гумени ботуши.

Вицепремиерът покани български компании, производители на минерални води, да организират спешни доставки за бедстващите райони в Сърбия и в Босна и Херцеговина.

Бобева изрази благодарността си към производителите на води, които откликнаха на призива и даряват по един камион бутилирана вода. Вицепремиерът изрази благодарност и към фирма, дарила лекарствени средства от първостепенна важност за пострадалите от наводненията. Преговаря се с производители на битова химия, детски храни и санитарни средства.

Бобева проведе оперативна среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Сърбия Владимир Чургус и с консул Александър Милишевич.

«Изразявам изключителната си благодарност за навременната реакция на българското правителство, което първо изпрати спасителни екипи в Сърбия. Те се бореха всеотдайно и геройски за спасяване на хората в наводнените райони. България е сред първите страни, които се отзоваха на нашата молба за помощ, жест, който оценяваме високо. Със заместник-министър-председателя г-жа Даниела Бобева обсъдихме възможността за спешни доставки на вещи от първа необходимост. Впечатлен съм от оперативността и отзивчивостта й», коментира г-н Чургус.

Бобева подчерта, че добросъседските отношения изискват подкрепа и съпричастност в най-тежките моменти.

«Длъжни сме да помогнем, защото сме хора», коментира Бобева.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Андре Токев: Животът е едно уравнение и ние трябва да се забавляв...
Валентин Мундров: Да върнем доверието в машините, след това да въ...
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Красимир Георгиев, АКАБ за новите промени: Целта е кандидат-шофьо...
Борисов: С нашия глас ще направим така, че ЕС да се управлява доб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).