Кандидат-студентите трябва сами да плащат здравните си осигуровки през летните месеци

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:56 / 26.06.2019
2156
Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, напомнят от Национална агенция за приходите. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. За месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка. Причината за това е, че те не попадат в нито една от двете категории - ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет. В тези случаи завършилите своето средно образование трябва да подадат декларация образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.

В рубриката "Здравно осигуряване" на интернет страницата на НАП е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация образец 7, както и образец на формуляра, който може да бъде изтеглен. Подаването на декларацията може да стане в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или по електронен път чрез Персонален идентификационен код /ПИК/, който се получава безплатно от офис на приходната агенция.

При допуснати пропуски във вноските за здраве, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права, напомнят още от НАП. Проверка дали здравноосигурителните права са прекъснати може да се направи на място в салона за обслужване на офисите и териториалните дирекции на НАП в страната или чрез електронната услуга на НАП - "Здравноосигурителен статус“ на страницата на Агенцията: www.nap.bg.

Сумата за здравни осигуровки през 2019 г. е 22,40 лв. на месец и се внася до 25-о число на следващия месец. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на страницата на НАП чрез електронната услуга "Здравноосигурителен калкулатор".

Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
20.09.2019 За първи път МОН допусна изключение и разреши трета поправителна сесия
11.07.2019 Обявиха първото класиране за гимназиите след 7 клас
06.07.2019 Това е Елеонора: На матурите изкара 200 точки от 200 възможни! Браво!
03.07.2019 Само един седмокласник с максимален брой точки и на двете матури!
03.07.2019 Казаха кои училища са най-добрите на матурите след 7 клас
26.06.2019 Публикуваха резултатите от матурите след VII клас
Още новини от Национални новини:
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Земетресение в Черно море е станало тази сутрин
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).