Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Легендите са истина: Откриха скелети на "вградени" млади жени под основите на храм в Ботевградско
Автор: Екип Burgas24.bg 11:56 / 08.08.2022Коментари (0)688
Археологически проучвания на средновековния некропол около храма "Св. Великомъченик Георги“ в ботевградското село Трудовец потвърждават наличието на ритуал по "вграждане“ на млади жени в основите на строежите, за да са по-здрави, съобщиха от Националния исторически музей, който извършва разкопките.

В разкрития през май и юни т. г. средновековен некропол около храма "Св. Вмч. Георги“ са документирани шест гроба със слабо запазени кости. Два от тях попадат – с горната част на телата, под основите на постройката. В тях са открити два скелета на жени.

Единият – под югоизточния ъгъл на сградата, е на трийсетгодишна жена, положена със забрадка, пристегната с бронзова тел. На една от ръцете й е открит пръстен, което дава основание да се предполага, че жената е била семейна. Тук е изпълнен и ритуал, познат от други археологически проучвания в България, при който до покойника се поставя като дар камък или плочка. Наричането на камъка се прави за близък, любим човек, за да не е сам в отвъдното и при деца, за да не потърсят живите си братя или сестри, пише mediapool.

По другия скелет има характеристики, типични за структурата на около двайсетгодишна жена. Тя е погребана с дълга роба, с кант от посребрена бронзова сърма на нивото на подбедрицата и със забрадка от златотъкана сърма. Забрадката е била привързана с кухо сферично копче. Краката й са положени върху извита керемида, а в гробната яма е открита и монета, обясняват от НИМ.

Това не е първият археологически документиран ритуал на вграждане в България. Интересното в случая е, че нетрадиционната практика е извършена много отчетливо в два от откритите шест гроба, като разположените около тях други гробове по никакъв начин не ги нарушават. Двете погребани жени не само потвърждават запазените фолклорни данни за вярванията на българите през Средновековието, но дават и откъси на различните елементи от вариациите на митологемата за вграждането.

Проучваният сега храм в Трудовец е изграден през втората половина на XIV век в мочурлива местност, посетена още в началото на XX век от историка проф. Петър Мутафчиев, който описва подробно запазените стенописи.

В Разкопките участват докторанти на НАИМ–БАН и НБУ, служители от Общинския исторически музей, Ботевград, музея "Земята и хората“, Института по експериментална морфология и антропология при БАН и болница "Пирогов“. Ръководител на археологическите проучвания е Филип Петрунов от НИМ.

"Вграждането“ на жени в строежи е широко обсъждана тема в етнографията и фолклористиката. Акад. Михаил Арнаудов публикува над 50 песни през 1920 г., в които се споменава този ритуал. Любен Каравелов дава сведения за запазените народни вярвания за вграждане на сянката на млада невеста в градежа: "…през нощта излизат нечисти духове и искат жертва, ако не я открият – разрушават построеното“.

П. Р. Славейков коментира предания за вграждане на човешки души в църкви, фонтани и други, наричани в Търновско таласъми. Той дава сходни сведения за исканата жертва, която се превръща в демон, пазител на постройката. В различните краища на България се използват и други наименования: домакин, наместник, таласъм, стихия и др. В гръцкия фолклор се говори за дракоси.

През 1899 г. Константин Иречек прави преглед на ритуала, като говори за вграждания и на животни: "Изобщо в България циркулира предание, че никоя каменна постройка не успева, ако не се зазидат в основите агне, петел или поне човешка сенка… Измереният умира и става таласъм на тази сграда.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: