Литийното шествие: Гаубично оръдие БТР 60Б, върху което е бил и ковчегът на цар Борис III, пренася тленните останки на патриарх Неофит 

Автор: Неда Узунколева
Коментари (0)
13:06 / 16.03.2024
1675
Започна Литийното шествие с тленните останки на патриарх Неофит. Гаубично оръдие БТР 60Б, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на цар Борис III, пренася тленните останки на негово светейшество. Двигателят от бензинов е сменен с дизелов.

И цар Борис Трети, и патриарх Неофит са изпращани като обединители. Патриарх Неофит е наричан църковен интелектуалец, отдаден на висши добродетели като смирение, доброта и отдаденост. Неговата смърт потопи България в скръб. 

В литийното шествието участват и гвардейци. Междувременно стотици българи останаха и зад загражденията пред патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски" в продължение на часове, докато протичаше литургията и опелото. 

Шествието ще премине през централните улици на София – "Оборище", "Георги Раковски", бул. "Цар Освободител", булевард "Княгиня Мария Луиза" и ще завърши в храма "Света Неделя".

Църквата "Света Неделя" е един от емблематичните храмове в София, посветен на света великомъченица Неделя. Именно там е пожелал да бъде погребан покойният патриарх Неофит. Тленните му останки ще бъдат положени в църквата след литийното шествие от катедралния храм "Св. Александър Невски".

Освен глава на Българската православна църква, Неофит беше и митрополит на София. Точно "Света Неделя" е катедралата на Софийската света митрополия. В древния храм патриарх Неофит отслужва и първата си света Литургия като кириарх на Софийска св. митрополия и патриарх на 10 март 2013 г.

В храма е погребан екзарх Йосиф I през 1915 г.

Последният дом на третия патриарх на България Неофит I патриарх български, катедралния храм "Света Неделя" е мястото, където Светейшият Владика е ръкоположен от патриарх Максим за йеромонах, по-късно и възведен и в архимандритско достойнство.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (47):
18.04.2024 Пуснаха на свобода мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит
17.04.2024 До 3 години затвор за задържания за поругаването на гроба на Неофит
17.04.2024 Протойерей Николай след разпита: Каквото се изискваше от нас - сторихме по отношение на органите на реда
17.04.2024 Вандалът, който поруга гроба на патриарх Неофит, не го прави за първи
път
16.04.2024 Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит
16.04.2024 Поругаха гроба на патриарх Неофит
Още новини от Национални новини:
Президентът от Брацигово: От нас зависи да пренесем във времето в...
Какви мерки ще се вземат срещу преписвачите на Матури 2024?
Отличиха петима училищни директори с наградата "Св. Иван Рилски"
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Майката на простреляното в главата дете от Враца с първи коментар...
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).