Масово преписване на втората матура

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (23)
09:27 / 25.05.2011
2191
Масово квестори са оставили ученици в наблюдаваните от тях стаи да преписват на втората избираема матура. Еднакви тестове и разработки са били засечени в изпитните документи на зрелостниците, работили в един и същ кабинет, сигнализираха проверяващи. За подобни нарушения се усъмниха преподаватели по биология и география, които в момента проверяват всички изпитни работи от цялата страна. Експертите са разпределени по групи според предмета на избираемата матура. Тестовете се проверяват в сградата на Висшето строително училище "Любен Каравелов" в негостоприемния столичен квартал "Факултета". Обстановката в гетото и задължението да работят в празничен ден обаче не изнервиха толкова преподавателите, колкотопълните с грешки матури на абитуриентите"Абсолютно едни и същи грешки се повтарят на матурата по биология и география, което означава, че учениците в цели кабинети са оставяни свободно да преписват", ядосваха се проверяващите. В резултат на тестовете изникнали абсурдни отговори, които се разпространявали като зараза в десетки изпитни работи.

Мобилизираните за проверяващи учители не пожелаха да разкрият какви са най-фрапантните пропуски в знанията на гимназистите. Министерството на образованието е задължило всеки от тяхда подпише клетвена декларацияче няма да изнася информация за съдържанието на писмените бланки на матурата. "Дори и бисерите не можем да кажем още, защото ще изхвърчим", зарекоха се експертите по български език и литература. Те бяха разпределени на различно място от колегите си по всички останали предмети и прекараха почивните дни в сградата на Департамент за информация и усъвършенстване на учители в столичния квартал Княжево.

Специални правила важат в сградите, където текат проверките на матурите. На врата на всеки проверяващ виси малко картонче с името му. Според длъжността листчетата са с различен цвят, за да не може техническо лице да влезе в стаите на учителите. От една страна, мярката цели да не се допускат външни хора, но картончето с името може да послужи при подаване на сигнал за нарушение.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (23)

Още по темата (13):
29.07.2011 Просветното министерство: Матурите – на 21 и 23 май
11.07.2011 Започва подаването на документи за трето класиране на седмокласниците
04.07.2011 Започва записване в елитните гимназии след второ класиране
13.06.2011 Резултатите от матурите в Бургас по-добри от миналогодишните
05.06.2011 Поощряват с бонус точки бисерите на матурата
03.06.2011 Представят резултатите от зрелостните изпити
Още новини от Национални новини:
Мъж си поръча сешоар, получи два буркана марихуана
Ужасна трагедия застигна гадателката на Берлускони
Банките чупят за пореден път рекордите в отпускането на жилищни к...
Мегаскандалът "Пуделгейт": Съдът остави Марин Димитров в ареста
Без реклами на хазарт в медиите, изключение само за спортния тота...
Новите Ф-16 ще бъдат в авиобаза "Граф Игнатиево" през 2025 г.


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).