Менда Стоянова: България има най-дългото и високоплатено майчинство в Европа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
15:42 / 08.12.2012
2043
Политиката към майчинството, която се води от правителството на ГЕРБ, е последователна и насочена към насърчаване на майките и децата. Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова

"България има най-дългото и най-високоплатеното майчинство, което въобще съществува в европейска страна, независимо, че сме най-бедната страна", каза още Стоянова и уточни, че една година майките получават 90 % от заплатата, която са получавали и още една година да получават още по 240 лева, ако решат да отглеждат децата си до двегодишна възраст.   

"Вярно е, че на всеки му се иска тази сума от 240 лева да бъде по-голяма, но ако я направим и 310 и 400 лева, тя пак няма да достига", коментира Стоянова. 

Според нея е по-важно е да има политика, която да продължи насърчаването в следващите етапи от отглеждането на детето. 

"Трябва да направим избора дали да увеличим с 15 милиона майчинските, т.е да дадем по едни 50-60 лева на тези майки, които отглеждат децата си между една и две години, или да вложим дългосрочно тези и повече от тези пари в инфраструктурата, която ще позволи отглеждането на тези деца спокойно, докато станат достатъчно големи, за да могат да се грижат сами за себе си", каза още Менда Стоянова

По мнението й при наличния бюджет разпределението на парите трябва да е максимално перспективно. В Бюджет 2013 са заложени 30 милиона лева допълнително за изграждане на детски градини. Заложени са и над 150 милиона лева допълнително в сектор "Образование" , които приоритетно отиват за предучилищното едногодишно социализиране на децата и за въвеждане на целогодишното обучение до четвърти клас, каза Стоянова. Според нея това са все сериозни инвестиции именно в подкрепа на майчинството и отглеждането на децата.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).