Министър Добрев: Няма да се строи ТЕЦ край българската граница

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:08 / 21.12.2012
1651
Няма категорични намерения на турската страна за строителството на каквато и да е централа край българската граница. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на въпрос от народните представители от ПГ на Коалиция за България Петър Димитров и Пенко Атанасов за инвестиционни намерения на Република Турция в района на Резово.

По отношение на моите разговори с турската страна - дали край границата с България ще се строи някакъв вид централа, аз повдигнах този въпрос няколко пъти, и получих отговор, че няма категорични намерения на турската страна за строителството на каквато и да е централа на този етап край българската граница. Ако има някакви намерения, те трябва да отговарят на най-стриктните изисквания на Европейския съюз по отношение на опазване на околната среда.

"Миналата седмица се организира среща в Бургас, обсъди се този въпрос, от турска страна кметовете на съседните на българските територии общини заявиха, че няма да се строи ТЕЦ край българската градина. Има отрицателно становище на Министерство на околната среда в Турция", добави министърът.

"Няма да се строи ТЕЦ край българската граница. Опитите за всяване на напрежение, на страх на хората ще продължат, защото сме само 6 месеца преди изборите. Некоректно е да всявате паника в това, че строителството на един ТЕЦ може да съсипе българския туризъм. Във Варна имаме ТЕЦ по-голям, отколкото ТЕЦ-а, който евентуално турците мислят да изградят, но има окончателно решение на Министерство на околната среда на Турция, че няма да се строи такъв ТЕЦ", посочи министър Добрев.

Добрев допълни, че е некоректно да му задават въпрос във връзка с това дали Турция ще подпише трансграничен ОВОС, защото това касае Министерство на околната среда и водите.


Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
14.10.2015 Турция строи третата си АЕЦ на 10 км от границата ни
24.01.2014 Турция все пак може да построи ядрена централа край Резово
26.12.2012 Турция все пак ще строи АЕЦ на Черно море, но на 500км от България
17.12.2012 Кметът: Готови сме да се противопоставим на изграждането на АЕЦ
17.12.2012 Кметове и еколози от България и Турция против строежа на ТЕЦ или АЕЦ
03.12.2012 Влиятелни турски милионери стоят зад проекта за ТЕЦ до Резово
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
България е в челото по ръст на туристи в Европа
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" са с чужд произход


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).