Мъж твърди, че е бит от жандармерията: Не съм палил полицейски бусове, не съм трошил линейки!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:50 / 21.11.2023
742
Днес съм по добре. Вчера ме оперираха. Все още имам тампони в носа, но съм доста по-добре. Имам фрактура на носа след удар с палка от полицай. По никакъв начин не съм провокирал. Това коментира пред bTV от болничната стая Георги Йовчев, който е сред пострадалите при протеста срещу БФС на 16 ноември.

"Скандирах "оставка“, пиех бира и бях с малкия си брат. Жандармерията тръгна към нас, аз си извадих телефона и започнах да снимам. Изведнъж жандармерията ме подгони, аз започнах да бягам, защото разбрах накъде отиват нещата. В един момент ме свалиха на земята и започнаха да ме бият. В момента, в който ме оставиха, аз се изправих, единият от полицаите ме удари през ръката, телефонът ми падна и се счупи, а след това ме удари директно в носа“, разказа Георги.

"Според мен ме е ядосало това, че започнах да ги снимам, може би аз съм бил прекалено наивен, да си мисля, че докато ги снимам, няма да ме нападнат“, коментира още той.

Пострадалият мъж е разпознал полицаят, който го удря – оказва се от съседен за него квартал.

"Отидох мирно на протеста, не съм хвърлял камъни, не съм палил полицейски бусове, не съм трошил линейки. Повечето хора, които трошаха, бяха с маски на лицата“, посочи още Георги.

"Аз през цялото време стоях по-далече от "фронтовата линия“. Когато за първи път са използвали водното оръжие, аз бях до магазина и едва след това разбрах какво се е случило“, коментира пострадалият мъж. Той допълни, че е искал да изрази отношението си към падението на българския футбол и по-специално към Борислав Михайлов.

“От дълги години се боря срещу БФС – заради начина, по който управляват футбола. Организаторите на този протест аз не ги познавам. Не съм част от футболна фракция, фен съм на футбола от малък“, коментира Ивайло Гроздев, който подава заявлението за протеста срещу БФС на 16 ноември. Казва, че го е направил, за да бъде протестът законен.

"Това е уведомително писмо към Столичната община. Сами видяхте обаче какво се случи при законен протест. Протестът беше мирен, докато не се появи шествие, а такова не сме организирали. Не съм подтиквал никого към нищо“, отбеляза той.

Гроздев не знае защо бившият министър на спорта Красен Кралев е споменавал неговото име. Той уточни още, че не е част от екипа на Димитър Барбатов.

Жандармеристите преди биеха зад колоните, вече не се страхуват

"Със сигурност има неща, които оприличават събитията на 16 ноември и тези, които се случиха през 2020 г. – не става въпрос само за побой, а за явно нарушение на правата на хората“, коментира адвокатът Евгений Марчев.

Според него обаче различното е, че пред три години жандармерията е биела хората зад коланите, а сега вече не се притеснява и го прави съвсем открито.

"Въпреки наличието на толкова много камери в центъра на София и записите на присъстващите, жандармеристите въобще не са се притеснили", посочи Марчев.


Виж коментарите (2)

Още по темата (71):
22.02.2024 Изслушват Васил Терзиев заради размириците при протеста на фенове
срещу БФС 
11.01.2024 МВР: Имаше полицаи без идентификационни знаци на протеста срещу БФС
12.12.2023 Комисията за безредиците при протеста срещу БФС се събира на първо
заседание
06.12.2023 Димитър Георгиев няма да се кандидатира за президент на БФС
28.11.2023 Обвиненият за изгорелия полицейски бус: Бях един минувач, който попадна в неправилното време на неправилното място
28.11.2023 След протеста срещу БФС: Домашен арест и електронна гривна за обвинения за палежа на полицейски бус
Още новини от Национални новини:
Заради ремонти на АМ "Тракия": Реорганизират движението в този уч...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).