Наш рейнджър: От Камбоджа 8 се прибраха със СПИН, 200 полудяха, 10 загинаха!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
12:02 / 07.11.2015
958
Осем от нас се прибраха със СПИН от Камбоджа. Повече от 200 получиха тежки отклонение в психиката. Десет момчета пък въобще не се върнаха оттам. Това разказа пред "Телеграф" най-младият рейнджър в мисията Иво Христосков по време на откриването на сдружение на бившите сини каски "4 май".

Офисът на организацията се намира в столичния квартал "Дружба". Припомняме, че мисията в екзотичната държава започна през май 1992 година и продължи до септември 1993-а. В нея участваха 1400 рейнджъри, а 10 от тях загинаха в престрелки и инциденти.

"Аз бях на 18 години тогава и служех в казармата. В Камбоджа направих 19 години. Аз се водех най-младият рейнджър в мисията ни", разказва Христосков.

Според него Министерството на отбраната изпратило тогава първият батальон напълно на сляпо. Всички живеел в палатки, в отвратителни условия.

"На мен ми биха 12 ваксини за три дни. Вдигнах 41 градуса температура, което не е нормално, но преодолях всичко и заминах. Там вече реалността беше различна и трагична. Заразата бе навсякъде - от водата, през въздуха и земята. Имаше амеби във водата. Само алкохолът те спасяваше. Храната бе пълна с всякакви бацили и не се ядеше", спомни си друг рейнджър.

Освен със СПИН голяма част от бойците се върнали на родна земя заразени с всякакви венерически и инфекциозни заболявания.

"Единственото, което направиха от МО, беше да ни направят изследвания и след това ни казаха "чао", категоричен беше Христосков.

По данни на сдружението близо 300 от бойците са починали към днешна дата, 500 пък са заминали и са се установили в чужбина.


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...
Детето на Божанков е стреляло със законен револвер, оставен без н...
Борисов: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на правителство, не ми ...
Оперират простреляното от сина на Божанков дете
Прокуратурата разследва случая с простреляното дете
Явор Божанков потвърди за инцидента в Търновско: Децата помислили...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).