Няма да увеличават майчинството и детските надбавки, нямало достатъчно средства

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (43)
16:31 / 23.10.2012
1906
Няма да има увеличение нито на майчинството, което в момента е 240 лева, нито на детските надбавки, които са 35 лева, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Причината е липса на достатъчно средства. Въпреки това Младенов изрази готовност да се срещне с протестиращите майки.

И през следващата година детските надбавки ще останат 35 лева, а майчинството няма да бъде обвързано с размера на минималната работна заплата и ще остане 240 лева. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че не са предвидени средства за увеличението им. Една от причините била, че икономиката на страната не може да осигури допълнително приходи в хазната.

"На този етап тези пари не могат да бъдат повече. Годишно над 500 милиона са тези за детските - по 35 лева, които даваме всеки месец на над 80% на всички дечица в България. Над 50% от бюджета на министерството отива само за това.", обясни министър Младенов.

Тотю Младенов съобщи, че подкрепя искането да има подоходно семейно облагане. Той каза още, че е готов да се срещне с протестиращите майки, които в понеделник излязоха на протести в 10 града на страната с искания за увеличаване на детските надбавки и обвързване на майчинството за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата.

"За мен най-правилната политика в тази област е съчетаването на парични средства от обезщетенията с допълнителни социални услуги. Това е нещото, което трябва да правим оттук нататък и ние го правим и догодина ще има реални резултати от това. Догодина майките ще имат много повече възможности за услуги за техните деца", смята Тотю Младенов.

Социалният министър съобщи, че за последните 3 години със средства от европейските фондове са били разкрити нови 133 услуги за над 8500 деца. А през пролетта ще бъде завършен проект със Световната банка за изграждането на 70 детски центъра за над 100 хиляди деца от 0 до 7 години.


Виж коментарите (43)
Още новини от Национални новини:
Радев от Враца: Свободата не е традиция, а отговорност и саможерт...
Стефан Янев в Перник: Присъда за всички във властта е, че Българи...
Тежка катастрофа със загинал на Подбалканския път, майка с дете е...
ЦИК: Избирателите без право на евровот ще гласуват само на хартия...
Главчев свиква среща на министрите заради детската болница, ще ус...
Две трети от къщата на Димитър Талев в Прилеп вече са българска с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).