Обжалвайте, ако са свалили номерата на колата ви заради изтекла книжка!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
13:32 / 27.11.2017
2854
Правоспособността за управление на моторно превозно средство /МПС/ не се отнема с изтичането на валидността на свидетелството за управление на МПС. Така наречената "книжка" е документ, който удостоверява придобитата правоспособност за управление на МПС. Но след изтичането на срока му на валидност правоспособността не се отнема, а следва в сроковете по Закона за българските документи за самоличност водачът да поиска издаването на ново свидетелство. 

Това каза състав на Русенския административен съд в решението си от 20 юни т.г. по дело 141/2017 година, с което водач на автомобил е обжалвал принудителното сваляне на регистрационните табели на колата си именно на това основание - че свидетелството му за правоуправление е било с изтекъл срок за валидност.

Новата мярка за превенция в Закона за движение по пътищата - прекратяване регистрацията на автомобилите, управлявани от подпити или неправоспособни водачи за срок от 6 месеца до 1 година, бе въведена с цел да се ограничи възможността опасни шофьори да подлагат на риск не само собствения си живот, но и тези на всички останали участници в движението.

Полицията обаче прие, че може да смъква табелите и при изтекъл срок на свидетелствата за правоуправление. И взе масово да налага тази принудителна административна мярка и на такива водачи - приравнявайки ги на неправоспособни.

На всичкото отгоре и съдилищата в страната изпаднаха в противоречие по въпроса. Факт е, че в различни съдебни райони съставите преценяват изтеклия срок на свидетелството по различен начин - част от тях отхвърлят жалбите на санкционираните собственици на МПС, а други - отменят заповедите за смъкването на табелите им. В РАС-Русе обаче очевидно становището е ясно: правоспособност се придобива при определени условия и не се губи автоматично с изтичането на срока на документа за нея.

"За да е съставомерно деянието по чл.150 от ЗДвП, водачът на МПС следва да е неправоспособен - никога да не е придобивал правоспособност за съответната категория МПС или да е загубил правоспособността си - да не отговаря на условията за придобиване на правоспособност или да му е отнета по административен или съдебен ред. Целта на законодателната промяна, извършена с новоприетата разпоредба на чл.171, т.2а от ЗДвП, е не налагане на ПАМ на лице, което е с невалидно СУМПС поради пропускане на срока за издаване на ново такова, защото тогава и текстът на нормата щеше да звучи по същия начин, а налагане на ПАМ на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление", казва съдът.

Освен това става ясно и друго: че всички заповеди за налагане на тези принудителни мерки, издадени в периода януари-юни 2017 година, могат да бъдат атакувани и на друго основание: нищожност поради липса на компетентност на органа, който ги е издал. По делото, за което става дума, е установено, че заповедта на директора на ОД на МВР, с която той е оправомощил определени длъжностни лица, включително началника на сектор "Пътна полиция" в Русе, да прилагат тези принудителни мерки, е издадена с дата 06.06.2017 година. 

А промените в закона влязоха и в сила още в края на януари, оттогава и тече масовото "смъкване на табели" по новите текстове в ЗДвП. Точно по тази причина в случая заповедта за прекратяване на регистрацията на автомобила /издадена през април 2017 г./, е обявена за нищожна - като издадена при липса на материална компетентност на органа. Решението на Русенския административен съд все пак не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.


Виж коментарите (8)

Още по темата (5):
22.12.2021 Ясна е съдбата на пияния шофьор, станал за резил пред жена си и
детето
07.12.2017 Няма да свалят номера при изтекла книжка, ще спират колата от движение
05.12.2017 Обрат! Няма да свалят номерата за шофиране с изтекла книжка!
06.11.2017 Важно! Вижте кога могат да свалят номерата на колата ви и какво следва
после!
28.09.2017 Вижте в кой град стават най-малко катастрофи и колко номера на коли са свалили от МВР
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).