Около 30% от българите работят в събота или неделя

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (15)
13:52 / 02.11.2011
2307
Общо 70 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на безопасността на труд в големите, малките и средни предприятия. Парите идват от Европейския съюз. Очаква се най-малко 350 предприятия да се възползват от тези средства и като цяло с 20% да намалеят трудовите злополуки и професионалните заболявания. Това коментира днес социалният министър Тотю Младенов.

Проектът за повишаване на ефективността на контролната дейност на пазара на труда има за крайна цел въвеждането на информационната система в Главна инспекция по труда за подобряване на контрола и стартиране на схемата "Безопасен труд", обясни Младенов. По тази схема именно могат да кандидатстват всички регистрирани в страната предприятия, като минималният размер на инвестицията е 50 000 лева, а максималният - 200 000 лева. От малките и средни предприятия не се изисква самофинансиране, а от големите - такова в размер на 20% от европейското.

Проучване показва, че 27% от наетите във всички икономически сектори редовно или понякога работят повече от 10 часа на ден. Около 30% работят в събота или неделя. Като цяло наетите имат проблеми със здравето си - около една трета със зрението, болки в гърба, мускулни болки и главоболие. От стрес се оплакват около 40% от работещите, а повече от 60% от обща умора. Проблеми със съня, тревожност и раздразнение изпитват 20-26%. Въпреки тези констатации, 87% отговарят в анкетите, че са удовлетворени от работата си.

Източник: bTV


Виж коментарите (15)
Още новини от Национални новини:
Земетресение у нас
Кога в България ще преминем на 4-дневна работна седмица?
Какво да правим, ако ни излезе положителен тест за наркотици, но ...
Крум Зарков: В държавата има криза, действията на служебния кабин...
Проф. Хинков: Решението не е да се спре строежът на частната детс...
Майка намери 15 кърлежа по детето си след разходка: Цялата буза и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).