ПCC: Не ходете в планината през събота и неделя, има опасност от лавини

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:38 / 29.01.2021
766
В събота се очакват ураганни ветрове, които ще си сменят посоката в неделя. Нивото на замръзване ще се качи над 2000 метра, което значи рязко затопляне и то също е предпоставка за влошаване на лавинната обстановка. Времето ще е много динамично и не се препоръчват преходи във високата планина. Това заяви пред БНТ Тервел Тотев от Планинската спасителна служба.

"Движението, дори по зимните маркировки в момента не гарантира безопасността на човек в планината. Високата планина зимата и лятото е много различна. Един маршрут, който лятото минавате без никакъв проблем, зимата може да се окаже абсолютно невъзможен за преминаване", каза той.

За момента обстановката е спокойна, няма инциденти. Вчера обаче две лавини паднаха в Рила и Пирин.

"Най-вероятно сноубордист, спускащ се по съседния улей, е предизвикал лавината в Рила. Никой не може да каже кога ще паднат съседните склонове, а на кадрите ясно се вижда, че се е отцепила едната дъска, другата част стои надвиснала над улеите и това, че е паднала част от лавината, в никакъв случай не прави склоновете по-безопасни. Като цяло, просто си е игра на тото", обясни Тотев.

Дежурният от Планинската спасителна служба уточни, че това е едно от местата, предпочитани за фрийрайд. Но предупреди, че там има няколко трагични инцидента със загинали хора, така че трябва да се подхожда с изключително внимание особено в сегашната много усложнена лавинна обстановка. Не се препоръчва навлизане в улеи, особено в северно-североизточно изложение. Другите улеи също не са безопасни, тъй като има локални завихряния, а вятърът си сменя посоката.

За момента в Планинската спасителна служба не се предизвикват нарочно лавини. Това е практика, установена в много алпийски стани. Има различни методи за това, обясни Тотев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (283):
10.12.2021 Задават се най-късите дни в годината
01.09.2021 Заделят 100 млн. лв. за зимно почистване на републиканските пътища
07.04.2021 Силен вятър носи още по-студено време до часове
04.04.2021 Април ли? Вижте какво се случва в планините!
03.04.2021 Мощен циклон връхлита страната ни, пригответе се за много дъжд
02.04.2021 Средиземноморски циклон връща зимата у нас, на места нови 20 см сняг!
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).