Пак спират европари за България? Май ще трябва и да връщаме

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
13:34 / 11.11.2013
3809
Открита е наказателна процедура на ЕК към България по Оперативна програма "Околна среда". Това стана ясно от думите на вицепремиерът Зинаида Златанова, която оповести за поредната процедура по време на кръгла маса "Партньорство за растеж и развитие - правителството и общините в диалог за ефективни инвестиции и успешно управление на европейски проекти" с участието на представители на НСОРБ.

Рисковете са налагане на финансови корекции по проекти по ОПОС или анулиране частично или изцяло на европейското финансиране по програмата.

Разбира се, Златанова хвърли вината върху ГЕРБ. След като при предишното управление на държавата основната опозиция тогава - БСП недоволстваше меко казано от това, че управляващите често се оправдават с тройната коалиция за различни неща, сега откакто са на власт те самите правят същото.

"Одит на Европейската сметна палата, проведен у нас от 2011 година, е констатирал груби нарушения при провеждането на обществените поръчки по ОП "Околна среда и развитие. Tова са нарушения по ОП "Околна среда, и са от последните 4 години; те са за извършвани плащания и сключени договори от 2010 година насам, по проекти главно във ВиК - сектора.

Главният проблем е за смесване на критерии, в обществените поръчки, което казано на човешки език, означава предварително нагласяване на обществените поръчки, така че да ги спечели един конкретен изпълнител. Може да се е случвало и по други проекти от оперативната програма. 

"Молбата ми към министъра на околната среда и водите е - незабавно да провери абсолютно всички проекти за последните 4 години, как са провеждани обществените поръчки, за да може ние да се коригираме и ЕК да не спира плащанията по тази програма, защото ние имаме нужда от тези пари", каза Златанова. 

Неотдавна след подобно изказване, което обаче се оказа не съвсем вярно, се наложи друг член на управляващата коалиция да се извинява на европейските си колеги. Дали и сега ще се стигне до подобна ситуация и дали казаното от Златанова е истината, и то цялата?

В момента главната роля е на управляващия орган в МОСВ, защото там е задължението да се дават указания - как да се прилагат процедурите и там е задължението да се налагат корекции, когато бенефициенти и изпълнители са сбъркали, заяви тя. Защо от началото на управлението на БСП и коалиционните им партньори не са взети мерки, след като са знаели, че има проблем, не стана ясно от изказването на Златанова.

Дали поради липса на силно лоби в Брюксел или поради абсолютна некомпетентност на управляващите, или нещо друго, но България е изправена отново пред опасността да останем без европари, че дори да трябва да връщаме вече получени и изхарчени. Странно ли е, че се случва по време на управление на БСП? Това, както и каква е истинската причина вероятно ще стане ясно след време. Единственото ясно засега е, че ако отново ни бъде наложена тази най-крайна мярка, отново вместо българинът да получава блага от членството на държавата ни в ЕС, ще трябва да плати допълнително за това.


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Зимата се завърна у нас, заваля обилен сняг
Майка на дете с аутизъм се нуждае от помощ
Експерт: Най-ниските цени на горива в ЕС са в България
Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е то...
Ще останем ли без Благодатен огън?
Болница, използвала генетичен материал без разрешение на собствен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).