Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правителството договаря проект с бивш директор в близка до Владимир Путин банка
Автор: Екип Burgas24.bg 09:11 / 25.03.2022Коментари (0)656
©
Подозрения за руски връзки се появиха след меморандума, подписан от българското правителство с фонда Gemcorp и IP3 Corporation за инвестиция от милиард в чиста енергия. Според публикация на сайта за разследваща журналистика BIRD фондът е на руския олигарх Алберт Авдолян, “който е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с българина Атанас Бостанджиев, подписал сделката".

Меморандумът предвижда сътрудничество между страните във всички сфери на енергетиката. Тук се включват алтернативни газови доставки, проекти за нисковъглеродни технологии за подкрепа на Зеления преход, проучвания за изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на "Марица изток“, както и планове за използване и управление на ядреното гориво.

Проблемите с този проект са два - съмненията за руски пари и фактът, че голяма инвестиционна инициатива е била само представена на партньорите в коалицията, без обсъждане. Руските инвестиции в момента попадат под ударите на санкции, разказва Емилия Милчева за "Дойче Веле".

Що е то Gemcorp

Според информация на агенция Ройтерс, Gemcorp e създаден през 2014 г. от Бостанджиев, който дотогава ръководеше международните операции на руската държавна инвестиционна банка ВТБ (Внешторгбанк), често определяна като “банката на Путин". VTB Capital, оглавявано от Бостанджиев, беше партньор на Цветан Василев в Корпоративна търговска банка - с дял от 9.9%, участваше и в “Булгартабак холдинг" и в БТК, където държеше основния пакет акции заедно с банкера.

BIRD цитира досиетата FinCEN - международно журналистическо разследване от 2020 г., базирано на банкови доклади, където Бостанджиев е идентифициран като “руско политически свързано лице" (Russian Politically-Exposed Persons). Същото определение има и за Алберт Авдолян - заради връзката със санкционираната ВТБ. "Източникът на активите на Gemcorp Holdings е прикрит чрез комплексна организационна структура и поражда притеснения… Според Barclays Jersey, Gemcorp Holdings e сто процента собственост на Алберт Авдолян. Авдолян е арменец по националност, роден в Русия“ - за тази информация BIRD се позовава на конфиденциалния доклад на FinCEN, с който разполага.

Правителството представи инвестиционните си партньори като американо-британски консорциум. Според официално изявление на сайта на Gemcorp от 17 март т.г. в момента компанията няма руски инвеститори или клиенти.

“Първоначалният инвеститор в Gemcorp Capital беше руско физическо лице, което никога не е било обект на санкции. Тази инвестиция премина през строги KYC и засилени проверки (KYC - Know Your Customer са проверки за идeнтифициране на клиентите, като част от борбата с финансовите престъпления, в това число прането на пари - б.а.). Този инвеститор напусна фонда през октомври 2020 г. Не сме имали други руски инвеститори", се казва в изявлението на фонда, управляващ активи за близо млрд. В съобщението се казва, че е затворил руския си офис, управлявал операции със зърно, още в първата половина на 2021 г. заради неблагоприятна пазарна конюнктура.

Авдолян е голяма фигура в руския бизнес. Той е сочен като предпочитан от Китай посредник за стратегически партньорства. Алберт Авдолян е ключов играч в сибирската газова индустрия чрез инвестиционната си компания A-Property, пише разследващият сайт Intelligenceonline. Компанията му има съвместни проекти във въглищната индустрия с държавната "Ростех“, чийто шеф Сергей Чемезов е сред доверените хора на руския президент Путин - били са заедно в ГДР като служители на КГБ.

Коалицията само е уведомена

Проверка на "Дойче Веле" показа, че коалицията не е обсъждала нито инвестиционното партньорство, нито проектите в Плана за възстановяване и устойчивост, с които е обвързано. Новите проекти по Плана, най-големият от които е заводът за батерии за 1,5 милиарда лева, станаха публични на 11 март, след като вицепремиерът Асен Василев ги представи в парламента и беше критикуван заради липсата на каквато и да е публичност.

Разкритията на BIRD могат да предизвикат проверка на американо-британския консорциум. Преди 4 години, заради много по-малки съмнения, в 44-ия парламент беше създадена специална анкетна комисия, която да разследва обстоятелствата около сделката за ЧЕЗ и кандидата да я купи - Гинка Върбакова и нейна фирма. На прицел беше финансирането, в което според чешки медии участват съмнителни офшорки. Тогава вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че “има известни неясноти по отношение на капитала, свързват го с руски граждани с недобра популярност".

Проверки, които да разсеят съмненията в инвеститорите, са необходими предвид факта, че Gemcorp се споменава като компания, която работи от години в Африка в подкрепа на руския експорт чрез предоставяне на финансова помощ и консултации за доставки на руски стоки за африкански държави, в т.ч. Ангола, Етиопия, Мозамбик и Зимбабве. Става въпрос за зърно, горива, лекарства, торове и др.

Скандали в Африка

В Ангола името на Gemcorp e замесено в скандал през 2019 г. Става въпрос за проекта за язовира Лаука - най-големият в Ангола и вторият по големина в Африка, чрез който 8 милиона души да получат електроенергия. Gemcorp Fund осигурява два кредита на правителството на Ангола за общо 0 милиона. Според медийни публикации Gemcorp, осигурила синдикирания заем, e задържала 25% от финансирането в името на споделяне на риска. Това станало със знанието на Министерството на финансите и благодарение на тайни споразумения.

Има ли основания да се съмняваме в американо-британския консорциум, който ще бъде допуснат до осъществяване на големи проекти в енергетиката със средства от българския План за възстановяване? В това трябва да ни уверят българските управляващи начело с Кирил Петков и Асен Василев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: