Предявяват иск към фирмата, собственик на складовете от взрива

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:31 / 06.06.2012
1044
Всичко, свързано с взривовете, е докладвано на премиера Бойко Борисов. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти в Министерски съвет. На днешното заседание не е взето конкретно решение. Въпросът за обезщетенията ще бъде решен след заявяване на щетите. Информацията е, че става дума основно за счупени прозорци и паднали окачени тавани.

При всички случаи отговорността е на собственика на фирмата. За това кой е виновен има следствие, досъдебно производство в Окръжна прокуратура - Ямбол и на тази основа се извършва разследване, окръжният прокурор е на място, каза министърът.

В складовете, които са 12 на брой, се съхраняват много голямо количество боеприпаси. Те не са единствено за утилизация, имало е например стрелково оръжие. Фирмата се занимава и с търговия, освен с утилизация.

Ние сме дали за утилизация по договора общо около 272 тона. Много малка част от боеприпасите, които сме дали по този договор са изнесени от Челопечене и съхранявани в нашата база в Костенец. На практика много малко количество са от Челопечене. Много по-голямо количество са боеприпаси с отпаднала необходимост за Българската армия, каза Аню Ангелов. 24 часа след последния взрив модулни групи ще проучват терена и извършват обезопасяването му от снаряди.

По-голямата част от евакуираните хора са се върнали по домовете си. Няма опасност за околните селища, има опасност, ако се ходи в района около самия склад, каза министърът.

Извършва се прочистване на пътя от "Петолъчката" за Бургас, за да се пусне трафикът. Ще бъде предявен иск към фирмата за заплащане на разходите по обезопасяване на района.

Ангелов каза, че се очаква в края на август да приключи работата в района на Челопечене и да бъдат допуснати представители на следствието и прокуратурата.

Министърът заяви, че е предложил промяна в Закона за боеприпасите и взривните вещества, защото по сега действащата законова уредба всичко, което остане след утилизацията, трябва да се върне в Министерството на отбраната.

По думите на Ангелов - това е безсмислица, защото по този начин се изключват европейски фирми с далеч по-високи технологии да участват в конкурси на ведомството. Промяната ще позволи боеприпасите да бъдат изнасяни и унищожавани в големи заводи в чужбина.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (71):
19.06.2015 Днес решават за присъдата заради взривовете край "Петолъчката"
05.06.2015 3 г. от експлозиите на Петолъчката, виновни все още няма
13.08.2014 Спират взривовете на боеприпаси при "Петолъчката"
30.06.2014 Подновиха делото за експлозията край "Петолъчката"
24.03.2014 Продължава делото за взривовете край "Петолъчката"
14.08.2013 Делото за взривовете край "Петолъчката" започва на 14 октомври
Още новини от Национални новини:
Ще има ли увеличение на заплатите на медиците?
Правото ни на неплатен отпуск – кога и при какви условия
Катастрофа с четири тира затвори у нас
Излезе пробата за алкохол на машиниста, управлявал катастрофирали...
В АЕЦ "Козлодуй": Започва презареждането на пети блок с американс...
Тленните останки на цар Фердинанд пристигат у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).