Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Първият български космонавт: По времето на социализма създавахме, а след 90-те години унищожихме всичко
Автор: Екип Burgas24.bg 09:43 / 11.04.2023Коментари (13)31324
Навършиха се 44 години откакто към Космоса се отправи първият български космонавт Георги Иванов. 

На борда на "Съюз 33" той взима българският трибагреник, пръст от Шипка, Бузлуджа и Плиска. Не взима нищо лично.

"Нямаше място за много голям това, все пак той е разчетен за двамата космонавти. Носехме и българска храна. България беше трета в света по производство на храна за Космоса."

"Не знам защо ме наричат "Железния човек". Сега скафандърът и капсулата са в Музея на авиацията в Крумово край Пловдив. Лично подарени от мен", казва той пред Драгомир Драганов пред БНТ.

"И днес има шанса някой българин да полети в Космоса. Стига обаче да си плати полета. Всяка една военна авиация е огледало на страната си. Сега правят толкова налют за цялото си следване във военното училище, а ние го правихме за една 1 година.

"Няма добри войни. Светът е обхвана от една лудост. Трябва да се седне на масата за преговори. Препоръчвам на някои ръководители да полетя в Космоса за поне едно денонощие, за да видят колко е крехка нашата планета.", допълни той.

44 години след знаменития полет в Космоса той споделя с тъга, че в черните му мисли влиза това, че българският народ ужасно намалява, а това е истинската криза. Най-много го дразни състоянието на страната ни и това, че България е на последно място в ЕС – най-бедната държава.

"90-те години си представяхме, че правим нещо добро за България и народа ни, а унищожихме всичко. Покажете ми едно нещо, което е сътворено. Унищожихме селското стопанство, промишлеността, ядрената енергетика… Каква е логиката да се закрият 4 енергоблока? Можеше да се печели години наред. Започваше се да се строи АЕЦ "Белене“ вече колко пъти, заложиха се милиарди, които стоят и сега. Купихме енергеоблокове и не ги използваме“, казва Георги Иванов пред подкаста на Мартин Карбовски в Ютъб.

"Унищожихме авиацията, ние нямаме гражданска авиация. Унищожихме не една българска авиокомпания. Много неща в България отиват единствено за скрап и от това мен ме боли като всеки един българин. От това губи целият наш народ и затова сме толкова бедни. Другите, които бяха на нашето ниво, сега се развиват много по-добре от нас“, добавя той и припомня, че от 2007 г. досега България е загубила 350% от своето производство на овошки и зеленчуци. И продължава: "преди това нямаше човек, който да рови в кофите за боклук, нямаше безпризорни, всички имаха работа. Може да е не е била високо платена, но нямаше семейство, което да страда. Два пъти в годината се ходеше на почивка – един на море и един на планина."

"Във времето, когато беше нашият полет, България имаше развита индустрия и електроника и беше може би на едно от първите места в това производство. Колкото и да плюем това време, който както иска да го нарича, това беше време, в което живеехме и се създавахме. Тогава в България имаше държава, която стоеше зад всичко това, което се развиваше у нас – и промишлеността, и селското стопанство, и науката“, каза човекът, който летя в Космоса.

Георги Иванов Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 година. 

На 1 март 1978 г. Георги Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата "Интеркосмос". Обучава се в Център за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин". На 10 април 1979 г. започва своята космическа мисия.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6": сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Днес спускаемият апарат на космически кораб "Союз-33" се съхранява в Музея на авиацията на авиобаза "Крумово" край Пловдив. Георги Иванов е народен представител в Осмото и Деветото народно събрание и в Седмото велико народно събрание. От 1981 г. до 1990 г. е кандидат-член на ЦК на БКП

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ха, относно лагерите - и преди 9-ти септември е имало, нали?? Аз пък познавам хора изпращани някога там!! А за тези след 10-ти,познавам близък на човек, който е бил там, като кулак, лагерите са били трудови, по думите му хората са работели нормално, към тях са отнасяли с уважение, за разлика към криминалните! А Русия, т. е. Путин ще победи, предсказали са го и Ванга, и Севрюкова, освен това Русия защитава християнството и християнските ценности, Христа, а Западът, с всичките му джендарии и псевдо свобода си е Антихристът, а след краят й отново ще се напише нова, вярната история, на база на документи и факти в която ще фигурира и фашизмът в България, с отрязаната глава на Министър председателят Александър Стамболийски, с изкуственоното око на Гео Милев, намерено в масовия гроб през 50-те години, убит само защото е написал поемата си "Септември"след Септемврийското въстание, за което друг поет казва:"Клаха народа, както и турчин не го е клал", и за изведените в гората и разстреляни шест деца, ястебинчета и т. н. И т. н. Рано или късно истината винаги излиза на яве!!
0
 
 
Да създадохте концлагери в,които избихте стотици хиляди българи. Още толкова местихте от село на село. Ограбихте толкова много хора. Познавам човек на който дядо му е имал банка и фабрика, баща му пратихте в Белене, защото майка му е германка. Всичко е било произвеждано на фалит, всичко. А стотиците убити зад граница с отдел 7 ми...мухльо с мухльо... Отивай да живееш при Путин,който граби чужда земя боклук мръсен, вън!!
0
 
 
Грешно сте информирани. Георги Иванов Какалов. Няма Иванов Иванов. Фамилията на този лайнар е Какалов. Но понеже щял да лети в Космоса и "братята" му решили да го пишат Иванов ,че с истинската му фамилия ,на руски....мирише. Дупедавец е бил ,как няма даде снима с тази крава.
0
 
 
По времето на социализма 3 пъти фалирахте държавата, празноглавецо! След 90-та продължиха същите да грабят!!!
0
 
 
Снимал се е с началника ! Ще има бонус !
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: