Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разхождайки се из Широка лъка, човек се връща 100-150 години назад във времето
Автор: Габриела Ганев 18:58 / 28.04.2023Коментари (0)631
©
Разхождайки се Широка лъка, човек се връща 100-150 години назад във времето и ще усети духа на онова време. Това каза Гергана Чотрева от туристическия информационен център на Читалище "Екзарх Стефан" в единадесето издание на "Туризмът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

"Широка лъка като селище е възникнало през XVII век на едно такова място покрай реката, където е било по-удобно за тогавашните хора да живеят. Името Широка лъка идва именно от това широко място покрай реката. Именно тук, където е възникнало селището, някога е била най-широкото място покрай реката, по самото дефиле. Селото има вече 4 века история“, каза още тя. 

По думите й селото се различава от други с това, че в него живеят млади хора.  

"В селото има и млади хора, има ученици от училището за фолклорни изкуства, които предават цвят и свеж на селото. Селото е чисто, спретнато, това, което прави впечатление още на пръв поглед, е самата архитектура. Широка лъка от 1971 година е обявена за архитектурен резерват, което ще рече, че това е спомогнало да се запази един възрожденски стил в селото. Слизайки от колата, туристът веднага вижда едни хубави бели спретнати къщички в типичен възрожденски стил, вижда калдъръмените улички, по които можеш да се разходиш, ако е през лятото, селото е зелено, пъстро, изпъстрено  с цветя“, разказа Гергана Чотрева. 

Тя обясни, че има много обекти и забележителности, които могат да бъдат посетени в Широка лъка. 

"Може да бъде посетен Етнографският музей Згуровски конак, който една много богата етнографска сбирка. След това туристът ще мине през църквата "Успение на пресвета Богородица“, която е с много интересна история на построяване. Построена е само за 38 денонощия. След това може да мине покрай възстановеното скоро Първо класно училище. Предстои сградата на училището на 24 май да бъде официално открита като Музей на духа. Ще мине през чудните мостове, ще се разходи по чаршийската улица, за да усети духа на миналите времена. Ще може да види родната къща на Стефан, която е на главната улица. Ще може да види къщата, в която е бил щаба на капитан Петко войвода. От историята знаем, че той е пребивавал тук в Широка лъка в продължение на 2 години, т.е. тук е бил неговия щаб. След което може като крайна точка да стигне до Училището за фолклорни изкуства, с което е известно Широка лъка, защото тук са събрани млади таланти от цяла България, и няма да сбъркам ако кажа, че тези млади хора дават цвят на селото с твоите песни, със своята младост. Т.е. туристът дошъл в Широка лъка ще има с какво да си тръгне като впечатления“, каза още тя. 

Тя обясни, че в двата най-близки обекта или природни забележителности, които могат да бъдат посетени, са два феномена – "Момата“ и "Главата“.  

"Скалният феномен "Момата“ е свързан с легендата, че една мома, наречена Каня, от селото, която всеки ден изкарвала близо тук до селото да пасе своето стадо овце, виждайки турска войска се помолила на Бог вместо да попадне в ръцете на турците, да се превърне в камък. И скалата наистина, погледната отстрани предава фигурата точно една горда, изправена родопчанка и покрай нея се виждат дребните камъчета – стадото“, разказа Гергана Чотрева. 

Тя посочи, че Широка лъка е подходяща туристическа дестинация по всяко време от годината. 

Все по-често забелязваме и се утвърждава тенденцията Широка лъка да бъде пълна с туристи през цялата година. Лятото заради прохладата, заради спокойствието, чистотата, зимата заради белия хубав сняг. Няма да скрия, че тук са близо и пистите на Пампорово, което също привлича много туристи, есента със своята тишина, пролетта със своята зеленина и пъстрота, т.е. всеки сезон, всеки един момент е удачен за посещение на Широка лъка, зависи кой какви предпочитания има“, посочи Гергана Чотрева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: