Родител забрани на дъщеря си да учи турска песен от учебника по музика

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (114)
11:05 / 21.11.2014
29524
Учебник по музика за 6 клас, в който присъства песен на турски език, предизвика стотици коментари в социалните мрежи. Темата повдигна Владимир Борисов, възмутен баща, чиято дъщеря е трябвало да научи наизуст турската народна песен за домашно. Според него става въпрос за открита провокация, съобщава News7.

В понеделник вечерта Владимир Борисов заварва 12-годишната си дъщеря да говори на турски език в кухнята. С недоумение я пита защо го прави, а отговорът е, че текстът на песента е част от учебния материал по музика и задачата е да се научи наизуст. Бащата забранил веднага дори и с риск да пишат двойка на дъщеря му.

Народната песен на турски език се казва "Ела при мен". Тя е част от урока "Богатството на метроритмите в музиката на Балканите".

"Ако имаше поне две или три песни на други държави от Балканите, а както знаем, те са 13 държави на Балканския полуостров, така че да имаше и турски, и още 2-3, нямаше да бъде такъв проблем", твърди Борисов.

По думите на родителите турската народна песен в учебника по музика за шести клас на издателство "Просвета" е единствената, която има транскрипция.

Кирил Македонски е музикант. Споделя, че не разбира как това ограмотява музикално децата.

От училището ни отговориха, че в диска, който върви към учебника по музика, има песни на останали балкански народи, които се сравняват. От училищното ръководство на 81-ва гимназия отказаха да застанат пред нашата камера, тъй като не виждат проблем. 

По думите на помощник директора Румяна Парцова, това е част от задължителната подготовка по музика за 6-и клас и не трябва нещата да се вадят извън контекста, тъй като децата се учат на музикална култура по отношение на балканската музика.

Родителите обаче искат да знаят кой и как избира учебниците, по които учат децата им.


Виж коментарите (114)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).