Сградата на плажа край сараите на Доган е незаконна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:05 / 04.05.2022
1305
Една от сградите, за която община Бургас издаде заповед за събарянето ѝ, тъй като няма документи за строителство, е двуетажната постройка на плажа. Въпреки че, документът за премахването ѝ е още от август 2020 г., тя все още е там, а обжалвания бавят нейното бъдеще. Едва през изминалия месец, Върховният административен съд постанови финално, че тя трябва да бъде съборена. Твърдението на обжалващата заповедта страна, а именно фирмата, представлявана от арх. Калин Тихолов, "Стрейтлайн“ е, че при закупуването на имоти там, са придобили и сградата. Тя, обаче, не съществува никъде по документи, нито има такива за строеж. Според адвокатите на фирмата, тя е построена през далечната 1978 г. и е била част от активите на държавния, тогава, "Нефтохим“. Още бургаският административен съд преценява в заседанията по делото, че постройката не фигурира в съответния нотариален акт. Магистратите посочват, че няма и как да се допусне статут на търпимост, след като сградата е на държавен имот, какъвто е плажът, съобщи БНР.

Върховната инстанция потвърждава решението на бургаския съд и заповедта за събарянето остава в сила. Сега остава отворен въпросът коя институция ще се заеме, след като за плажовете отговарят две министерства – това на туризма и това на регионалното развитие. И докато областната администрация в Бургас още чака да ѝ отпуснат пари за събарянето на една от другите незаконни постройки, то двете ведомства си имат собствени бюджети.

А един друг казус, свързан с това митично място, продължава да обикаля съдебните зали. На заседанието на общинския съвет на Бургас от април 2020 г. се гласува докладна записка, част от която е замяна на улици в Росенец. Общината трябваше да се откаже от тази, която минава край "сараите“ и да получи други терени, които да водят до плажа. След създалото се напрежение, през юли съветниците от ГЕРБ внасят ново предложение, с което оттеглят решението си от април. Тази им стъпка беше атакувана пред съда от две от фирмите, свързвани в публичното пространство с Ахмед Доган – "Хермес Солар“ и отново "Стрейтлайн“. През миналата година бургаският административен съд обяви последното решение на общинския съвет за нищожно. Върховната инстанция обаче не е съгласна с доводите им, отменя тяхното решение и го връща за ново произнасяне. И въпреки че обжалването продължава, то няма да доведе до загуба на общинския път, категорични бяха още през лятото от общината

Но казусът ще продължи да обикаля съдебните зали.

Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
05.07.2022 Слави Трифонов: Заради действията на Караджов ще бъде съборен незаконният кей на Доган
02.07.2022 ДБ: Разрушена е първата от незаконните сгради край летния "Догансарай"
04.08.2020 Община Бургас за казуса "Росенец": Наша улица никога не е водила до морския бряг, а до частен терен
04.08.2020 Христо Иванов за казуса "Росенец": Кметът на Бургас не предприема достатъчно действия, за да се осигури достъп
13.07.2020 ВАП със спешна проверка на "Росенец"
11.07.2020 Протестиращите достигнаха до плаж "Росенец"
Още новини от Национални новини:
Станишев: Много войводи, малко четници
Половината безработни у нас са със средно образование
Шофьор остана без работа заради фалшиво положителни тестове за на...
Корнелия Нинова: Днес ни чака много сериозно решение
Хлебар: Поредният предизборен фойерверк!
Тодор Капитанов: Кодексът на труда е най-нарушаваният закон у нас...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).