Шок: Цените на горивата нагоре с още 20-25 стотинки до месец

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (80)
12:39 / 21.02.2012
2831
Нов пореден скок на цените на горивата до месец очакват икономисти. Автобусните превози също ще се вдигнат.

Дизелът вече се продава за 2,70 лв. по бензиностанциите, а безоловният А 95 стана 2,57 лв. Това са най-високите цени от 2008 г. насам. Ако със средната за страната работна заплата през 2009 година сме купували 352 литра нафта, точно 3 години по-късно средният ни доход стига за близо 100 лира по-малко.

Бившият шеф на надзора на БНБ Кольо Парамов прогнозира качване на цените с още 20-25 стотинки на литър до месец. Главният икономист на институт "Отворено общество" Георги Ангелов се съгласи с прогнозата му. Ако се стигне до война с Иран положението в сектора ще стане съвсем непредсказуемо, посочи Ангелов.

Икономистите са категорични, че не може да се сравняват САЩ и Европа по отношение на цените на горивата. В Щатите няма нито акциз, нито ДДС, които в Европа формират поне 50% от крайните цени, които плащаме в бензиностанциите.

"ЕС се смята за клуб на богатите, така че акцизът е един и същ и за тях, и за нас", обясни Георги Ангелов. Според него проблемът е най-вече в доходите ни. "Не сме се преборили за това акцизът при нас да е по-нисък, защото тези правила са приети преди да има бедни страни в съюза".

По-скъпото гориво вече се отразява и на автобусните превози. В края на месеца или най-късно в началото на февруари можем да очакваме ново увеличение на цените на билетите с 5%. Това съобщиха от асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт.

Източник: bTV


Виж коментарите (80)
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).