Ще вкарват в затвора за неплатена вода

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (22)
09:15 / 20.11.2012
1796
Затвор за неплатена вода. Тежката санкция срещу няколко нарушители ще накара останалите да се замислят и издължават за услугата. За това настоя зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев по време на международна конференция за справяне със загубите на вода. Той припомни, че такава санкция е предвидена в Наказателния кодекс.

По думите му влизането на борчлии зад решетките е единственият вариант страната ни да се справи с кражбите на животворната течност. Симидчиев бе категоричен, че предвидените в закона 5 години затвор са достатъчни, просто трябва да се прилагат от съдилищата. Той разказа за сериозни технически постижения при кражбите - като байпас на водомерите, демонтажа им и извеждане на тръби, водата по които не се отчита.

Симидчиев разказа, че в сегашната водна стратегия се предвиждат стимули за спестовниците и наказания за разсипниците. Това може да се случи чрез двустепенно тарифиране. Т.е. до определена стойност на човек на месец се плаща една цена, а над тази стойност - по по-висока тарифа. Така например двучленно семейство може да брои по лев или два за 8-те кубика, ако се вмести в тях.

"Отделно всяка част, която е над тези 4 куб. м на човек, например ползвали са 10 куб. м, за които може да се плаща 4 лева например", обясни зам.-министърът. Той бе категоричен, че тепърва ще се смята каква да бъде цената. Симидчиев обясни, че има места по света, в които е въведена дори петстепенна тарифа. По думите му ефектите от тази схема не са еднозначни. Трябва да се балансира внимателно с цената на водата, тъй като понякога се увеличават кражбите и ефектът намалява. Необходимо е да направим анализ и да предложим най-добрия вариант, допълни Симидчиев.

Източник: в. Стандарт


Виж коментарите (22)
Още новини от Национални новини:
PR експерт: ГЕРБ е тефлонова партия, ПП-ДБ да слязат от жълтите п...
Галъп: ГЕРБ-СДС води с над 10% на ПП-ДБ месец преди изборите
Любимата напитка поскъпна
Доц. Киселова за бъдещ кабинет: То е ясно, че няма да е от една п...
МВР: Близо 2 млн. лева са събрани от глоби през последната седмиц...
Голяма банка предупреди своите клиенти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).