Силен сезон ли? По-добре вижте какво се случва в Слънчев бряг

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (15)
14:49 / 16.06.2023
32154
Най-големият български морски курорт – Слънчев бряг, е празен в средата на юни въпреки прогнозите на бившия министър на туризма в служебното правителство Илин Димитров, че ще има добър сезон с рекордни резултати. Затова алармираха пред TravelNews хотелиери. Същото е положението още в Златни пясъци, Албена, Св. Св. Константин и Елена и други комплекси. 

По плажовете и улиците на Слънчев бряг има много малко туристи. Хотелите, ресторантите и заведенията страдат от липсата на германци, които се очаква през тази година да достигнат едва 50% от нивата преди ковид пандемията. 

Германският пазар беше най-големият за българския туризъм с над 700 000 туристи годишно. Сега германците от една страна се страхуват да идват по Българското Черноморие заради близостта до войната в Украйна и икономическата стагнация в Германия. От друга страна, липсват чартъри и полети от германските летища до Бургас и Варна.

"Сезонът започна изключително слабо. Преди пандемията по това време вече гъмжеше от туристи в Слънчев бряг. В момента само около 10 хотела са пълни, а в останалите заетостта е под 10%“, обяви за TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който е собственик и на хотел "Колизеум“ в курорта.

Засега има основно британски и малко скандинавски туристи, които се завръщат в комплекса. Чехи и поляци също се появяват. Германците започнаха да идват по-отрано тази година, но ги няма в обемите от преди пандемията, обясни Налбантов. Българите и румънците все още не са тръгнали.

"Хората се страхуват от войната и не искат да идват на Българското Черноморие. Но България не излиза с ясни послания и информация, че тук е спокойно. Морето на Слънчев бряг е изключително чисто, а водата е кристална. Освен това курортът никога не е бил толкова чист и подреден“, подчерта Веселин Налбантов. Според него в голяма степен вина носи служебното правителство.

"Бившият министър на туризма Илин Димитров гръмко обявяваше огромен ръст на туристите, но такъв не виждаме. Служебното правителство нищо не направи за рекламата на България и да обясни, че сме безопасна дестинация. Туризмът не беше въобще приоритет за служебния кабинет, какъвто се оказва, че не е и за новото редовно правителство“, коментира разгневен Налбантов. "Ситуацията е лоша заради некадърното отношение на Илин Димитров, който си правеше само личен пиар, но не и такъв за България“, допълни той.

Виж коментарите (15)

Още по темата (1106):
05.02.2024 Цените на чадърите и шезлонгите на плажа скачат нагоре!
30.11.2023 Кои туристически дестинации у нас са предпочетени от европейските туристи
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от Слънчев бряг: 14 октомври, 14:40 часа
11.10.2023 Късметлия намери часовник за 300 000 лева на централния плаж на Слънчев
бряг
10.10.2023 Настояват за нов регламент на системата олинклузив
Още новини от Национални новини:
Трябва ви потребителски или ипотечен кредит? Първо се допитайте д...
Въвеждането на еврото ще бъде съпроводено с мерки за цените
След абитуриентски бал: Двама ученици на по 14 години са с тежко ...
Калин Стоянов: Собственикът на оръжието, с което дете рани друго ...
Калин Стоянов: Превишена скорост е очевидната причина за тежката ...
Вътрешният министър: Максимум до 6 месеца тол камерите ще снимат ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).