Янаки Стоилов за съдебната реформа: Приказките са повече от действията

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:37 / 01.04.2024
1343
Промяната в Конституцията беше извършена от народните представители от три парламентарни групи, които в стремежа си да реализират своята воля, приеха тази промяна. Тя е най-широкообхватна спрямо преди извършените, които засягаха само съдебната власт. Това коментира конституционният съдия Янаки Стоилов.

Според него възникват редица въпроси, а част от тях НС се е заело да решава, като това да променя закони, за да премахне несъвместимостта в заемането на позициите при избор на служебен министър-председател.

По думите му проблемът остава наполовина. "Възниква въпросът как след като изтекат тези три-четири месеца председателят на Сметната палата, която е институция създадена, за да контролира изразходването на държавния бюджет ще осъществява контрол чрез одитите, които извършва", добави пред Нова той.

Той уточни, че ограниченията по отношение на хората, които са в управителния съвет на БНБ идват от европейските изисквания, независимо какви промени ще се правят в националното законодателство.

"Служебният министър-председател е този, който трябва да предложи състав на проектокабинет и той да бъде утвърден от президента. С промените в Конституцията президентът до голяма степен е освободен от политическата отговорност за назначеното от него правителство", уточни Стоилов.

Той коментира и казуса със застъпването на два парламента. "За период от няколко седмици ние ще имаме не 240, а 480 народните представители. Това е резултат от приетите промени. Народният представител става такъв по силата на вота на гражданите, тоест момента, в който са проведени изборите, след като са признати за редовни. Той започва да изпълнява своите правомощия в един малко по-късен момент, когато положи клетва, защото полагането на клетва, е предпоставка, за да може той да упражнява своите права като народен представител, но той е депутат, не по силата на клетвата, а поради вота, получил от гражданите", обясни Стоилов.

Според него служебното правителство, което предстои да бъде назначено ще има същите правомощия като редовното избрано от парламента, но то трябва да се занимава основно с провеждането на изборите и да проведе честен и свободен вот.

Стоилов коментира и съдебната реформа. "Много повече ме притеснява, че приказките за съдебна реформа са повече от реалните действия", каза още той. По думите му не се постигат реални резултати, които да изяснят важните случаи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (958):
21.05.2024 Пеевски: Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Иванов поиска да бъде президент
21.05.2024 Извънредно заседание на парламента: Депутатите прекъсват ваканцията си
20.05.2024 Стефан Янев: Посланието, което получаваме от българските граждани, е, че трябва да работим в коалиция
17.05.2024 Президентът: Това, което най-вероятно ще се получи, е парламентът да бъде употребен за предизборна трибуна
17.05.2024 Балабанов за извънредното заседание на парламента: Една политическа формация ще използва трибуната за предизборни цели 
17.05.2024 Изслушват енергийния министър и председателя на КЕВР заради тока на извънредното заседание на парламента
Още новини от Национални новини:
Заради катастрофата с кола на НСО: Отстраниха шефа на пътното във...
ГЕРБ-СДС представят управленската си програма: Не допускайте хаос...
Над 100 български военнослужещи заминават на мисия в Косово
Енергийният министър и шефът на АЕЦ "Козлодуй" са в САЩ и работят...
Тъщата на Пейо Пеев остава в ареста
Лоши новини от Националната статистика


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).