Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Църквата в "Крайморие" сред най-значимите български паметници
Автор: Екип Burgas24.bg 12:42 / 01.12.2011Коментари (2)1801
Православният храм "Свети Пимен Зографски" в бургаския квартал Крайморие може да бъде оценен като един от най-значимите български паметници на културата с важно историческо значение. Църквата е номинирана в националния конкурс "Сграда на годината" за 2011 г. и ще се състезава за високото отличие с други 8 сгради от категория "Спорт, култура и образование".

"Свети Пимен Зографски" е проектиран и изграден изцяло от дарения и неговите ктитори вече получиха признанието на обществото. За усилията им да укрепят българщината в морските градове на България им благодари и директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. В жест на съпричастност музеят дари на храма частица от Светия кръст още при освещаването му в средата на октомври. " В днешните условия на финансова криза вие сте намерили сили и средства за кратък период от време да реализирате и пуснете в действие този амбициозен и прекрасен проект", пише в благодарствено писмо до ктиторите проф. Димитров. Като учен и историк той оценява високо архитектурните качества на църквата, придържащи се към средновековните традиции за храмово строителство, което носи своя принос към облика на града и неговата история.

В най-южния квартал на Бургас, който до скоро беше с. Крайморие, досега е нямало православен храм. Сега там се издига една от най-красивите църкви на България, изградена изцяло със средствата на частни дарители. Храмът има реален шанс да бъде отличен като едно от най-добрите постижения в областта на архитектурата, строителството и инвестициите и да получи високия приз "Сграда на годината", отсъден от професионалното жури. Той може да получи и "Наградата на публиката". Организаторите на конкурса дават възможност на всички желаещи да излъчат своя фаворит като гласуват в сайта на "Сграда на годината".

Защо да подкрепим храм "Свети Пимен Зографски"?

Защото тази църква е действително уникална. Не само с начина си на проектиране и изграждане, осъществени изцяло от дарители. Тя е единственият храм у нас, който носи името на големия български светец Свети Пимен, възстановявал български църкви през османското владичество. Тя е забележителна и с цялостния си замисъл, градеж, външно и вътрешно оформление.
"Свети Пимен Зографски" е духовна част от Зографския манастир. В основите на сградата са положени основен камък и пръст от българската светиня "Св. Георги Зограф" в Света гора. А това е още едно основание да дадем подкрепата си за храма.

От 1 до 14 декември можем да гласуваме за храм "Свети Пимен Зографски" на http://www.buildingoftheyear.bg/.




Още по темата: общо новини по темата: 3
15.12.2011 »
07.12.2011 »
02.12.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.12.2011 г.
0
 
 
Много е красива Заслужава да бъде ЗГРАДА НА ГОДИНАТА
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: