Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Димитър Николов: Чрез Spirit of Burgas хората по света чуха за нашия град
Автор: Екип Burgas24.bg 09:36 / 14.08.2011Коментари (3)3127
©
Можете ли да се подпишете под твърдението, че фестивалът "Spirit of Burgas" е вече неотменна част от музикалния живот на България?

Той е неотменна част от музикалния живот на Европа, защото вече две години поред печели номинации е в челната десятка на подобни прояви , което значи,че той е символ и на европейските музикални фестивали. За щастие печели все повече популярност и фенове.

Колко време беше необходимо да ви ангажират лично с идеята за провеждането на фестивал от такъв мащаб в Бургас?

Около 30 минути бяха необходими в моя кабинет с Крис Ричард и Иван, за да се договорим относно за параметрите и да подходим смело към организацията.

Вие и вашият екип имахте ли някакви притеснения в началото или такива притеснения има и сега?

Притесненията ги има винаги, още повече че при всяко начало на фестивала най-много държа на безопасността, за подходите за инвалиди, за любезното отношение към всички посетители. Според мен трява да продължим по същия начин да държим високо нивото на организация, да не занижаваме котрола на безопасността, за да не се случват инциденти.

Вече имате статистика и сериозни анализи. Като дръпнете чертата и изчислите всички средства от общинския бюджет, които са били разходени, всички нерви, усилия, преговори и дори удари под кръста, какви са преките ползи за Бургас от всички издания нафестивала?

Проучванията и анкетите показват, че всеки посетител оставя средно между 150 и 200 лв. в икономиката на Бургас, което по груби изчисления прави около 7 млн. лв. Тези пари са разпръснати по всички дребни и средни бизнеси, като се започне от таксиметровите шофьори, продадената пица, сувенири, хотелски стаи, билети и всички останали услуги, които ползват гостите на нашия "Спирит".

Може ли да се каже, че схемата е следната: Община Бургас инвестира пари във фестивала, които се връщат удвоени или утроени в местната икономика?

Разбира се. Бюджетът за съществуването на фестивал от мащаба на "Спирит" е не по-малко от 3 млн. лв. Община Бургас отделя не повече от 10%. Така че и без община Бургас фестивалът може да съществува, но ние сме партньор и спонсор, защото за нас имиджово и икономически е важно този фестивал да се провежда в Бургас. Още при първоначалното съставяне на концепцията държах най-много Бургас да е част от името на проявата, за да могат хора, които никога не са чували за нашия град да знаят къде се намира и че е домакин на един изключително съвремен и интресен фестивал.

Сигурно и вие сте усетил някаква патриотична ревност по повдо на това, че "Spirit of Burgas" се администрира от софийски промоутъри. Гарантирате ли на бургазлии , че това не прави фестивала по-малко бургаски?

Всъщност истинският мениджмънт идва от Крис и Ричард, които са англичани, Иван вече от четири години е почти всеки ден в Бургас, а и парите от бургаския "Спирит" се харчат тук и остават в бургаската икономика и нито стотинка не отива в София. Така че за мен е важно какъв е ефектът за града и какво мислят младите хора.

Какви са новостите през тази година? Вие настоявахте ли за нещо по-специално или оставихте всичко в ръцете на организаторите, на които явно имате доверие.

Не, не оставям без контрол организирането на фестивала. Даже се намесих и отмених едно от забавленията, разпоредих се да бъде отменен пейнтбола в една от зоните, защото според мен съществува дори и минимален риск да бъде наранен човек. Относно новите неща, тази година за първи път има кино, има цирк, ще има повече подходи и рампи за инвалиди, ще бъдат удвоени касите, защото очакваме повече посетители от миналите години и не искаме да се получават струпвания и неприятности около самия вход и това да разваля настроението на посетителите.

През тези години имате ли пропуснат фестивален ден или сте плътно край сцената?

За фестивален ден не знам, но почти по- голямата част от времето прекарвам в зоната , която е определена за ръководството и организацията на фестивала, защото за мен е важно да не се получат слабости и там където е необходима моята намеса по организацията, за безопасност и почистване и по други логистични задачи, аз си ги изпълнявам.

През това лято нещата изглеждат малко по-различно, защото общината стопанисва Централния плаж и направи немалко разходи по привеждането му в добър вид за летовниците. Застраховани ли са спортните съоръжения и другите атракции или те са преместваеми, мобилни?

Те са преместваеми. Ние сме ги демонтирали и съхраняваме и веднага на другия ден след "Спирита" ще ги монтираме отново. Между другото Централният плаж за много кратко време стана място интересно и любимо за бургазлии. Новите четири игрища за плажен футбол, плажен тенис, плажен хандбал, плажен волейбол започнаха буквално от същия ден, в който ги монтирахме, да се използват и проведохме два или три турнира там. Относно Централния плаж, почти една трета ще остане със свободен достъп за гражданите, където ще преместим безплатните чадъри и безплатните шезлонги и ще има организирани повече спасители. Въпреки че във фестивалната зона къпането е забранено, ще имаме спасители там.

Има ли опасност в един момент Централният плаж да отеснее за мащабите на фестивала, ако той се разраства все повече?

Да това е нещо нормално. За три четири години той набира все по-голяма популярност и привлича фенове и в един момент в интерес на безопасността на посетителиет е да го преместим на друго място, вече обмисляме две алтернативни места за преместването му.

Кога прогнозирате, че това може да се случи?

В момента, в който посетителите надвишат оптималния брой, гарантиращ сигурността и безопасността, ние ще направим промяна на зоната.

Вие лично коя група мечтаете да видите на сцената?

Аз лично си мечтая за Лени Кравиц и Шаде, но не знам дали скоро ще имаме финасова възможност да ги поканим, но нищо чудно да ги видим на бургаска сцена.

Сега лично можете да поканите всички приятели на музиката от цяла България, всички българи от цял свят да гостуват на фестивала...

Да, да заповядат, ще си прекарат чудесно. Основната идея на този фестивал е да направим това място приятно за забавление на младите хора. През последните години обществото винаги е прехвърляло голяма част проблемите и бедите на младите... Според мен е важно да направим така ,че младите хора да се чувстват приятно, да се забавляват, да се усмихват. Все пак сме в сезона на ваканциите, на отпуските и нека това място...да е предпочитано от тях вместо друг град или друг район.

Източник: Дарик




Още по темата: общо новини по темата: 46
10.11.2011 »
16.08.2011 »
15.08.2011 »
15.08.2011 »
15.08.2011 »
14.08.2011 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тази година беше най-добрата във всяко отношение! Thanks!:)
0
 
 
Бургас е космополитен град много преди да го има този фестивал и е познат сред чужденците.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: