Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Екоорганизации: Сечта по "Цар Симеон" е поголовна
Автор: Екип Burgas24.bg 18:06 / 20.03.2009Коментари (0)1661
В декларация, изпратена до Общинският съвет на Бургас, кметът Димитър Николов и бургаските медии, няколко екологични организации съобщават за поголовна сеч по ул. "Цар Симеон I". Под декларацията са се подписали Манук Манукян от ПП "Зелените", Евгени Чекаларов от НД "Екогласност", Асен Йорданов - „Общонароден комитет за защита на националните интереси", „Антикорупционна коалиция", както и граждани на Бургас. В текста се казва, че дърветата се изсичат поголовно, като такава сеч не е имало никъде в България и в силно замърсен град, като Бургас, с заводите "Нефтохим" и "Кроношпан", е жизненоважно да има много растителност и зеленина. Ето и цялата декларация, изпратена до Burgas24.bg:

Декларираме, че сме изключително възмутени от факта, че се изсичат дървета в град Бургас и по-конкретно започналата поголовна сеч на ул. „Цар Симеон Първи" /отсечката Булаир - Богориди/. Имаме информация, че е подготвено изсичането на всички дървета по дългата близо 2 км улица „Цар Симеон Първи". Категорично се противопоставяме срещу това решение на община Бургас, независимо от каквито и да било казионни доводи, които го оправдават, защото е очевидно, че дърветата са здрави и силни и не са изчерпали своя жизнен потенциал.

Според нас това представлява голямо екологично престъпление към нашия град. С един замах се унищожават над 200 жизнеспособни и красиви дървета по улица „Цар Симеон І" със седемдесетгодишна история под предлог, че на тяхно място трябва да се засадят нови. По тази логика трябва да се изсекат и всички дървета в старата част на морската градина, по улица „Оборище" и булевард „Демокрация", както и по цялата територия на града ни, където нашите деди са засаждали зеленото богатство на Бургас. Такава сеч не е имало и няма в никой град на България.

Бургас е един от най-замърсените градове в България. Подложен на ежедневно обгазяване от „Лукойл Нефтохим", „Кроношпан" и други, жизнено се нуждае от зеленина и дървета, с които по естествен път да се филтрира въздуха. За съжаление през последните години зелените площи непрекъснато се унищожава. Сигурни сме, че бургаската общественост ще се противопостави на този варварски акт.

Не на последно място подозираме, че зад това решение на община Бургас се крият материални интереси на определени частни фирми...

Разчитаме на националните медии да се даде гласност на това престъпление и да се подпомогне активизирането на българската общественост срещу тази гибелна акция! Като публикувате позицията ни ще позволите и други организации и граждани да се присъединят към тази декларация.

Готови сме да предприемем всякакви протестни действия, включително и живи вериги, както и ще алармираме и международните институции.

Всяко дългогодишно дърво е своебразен паметник на културата, жива памет на историята и атмосферата на Бургас. Нищо не може да оправдае унищожаването на стотици такива паметници. Освен това нека не забравяме, че дърветата не са предмети, които просто могат да бъдат премахвани, а са живи същества и източник на живот. И отсичането на едно дърво представлява едно убийство. Нека не бъдем убийци, а създатели и творци, за да живеем в по-добър свят и по-красив град.




Още по темата: общо новини по темата: 109
21.08.2012 »
16.08.2012 »
13.08.2012 »
30.07.2012 »
27.07.2012 »
23.07.2012 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: