Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Година след взрива на трафопост в Бургас виновни още няма
Автор: Екип Burgas24.bg 09:13 / 15.10.2013Коментари (1)2035
© Burgas24.bg
Една година след като неизправен трансформатор разруши жилищна сграда в центъра на Бургас, виновен за взрива още няма. Още повече - едва три от опасните трафопостове в целия град са преместени извън блоковете.

Година по-късно, пострадалите се опитват да подредят живота си наново. Жилищата им са ремонтирани от електроразпределителното дружество, собственик на трафопоста. Пламен Димитров обаче е преместил детската стая в другия край на апартамента - двете му дъщери, на 10 и 12 години, трудно се съвземат от стреса, след като трансформаторът избухва под леглата им.

"Децата не желаеха да влизат изобщо в апартамента. Малко по малко преодоляха тези неща и после категорично заявиха, че не искат повече да са в тази стая, ние за това я преоборудвахме като гостна стая, като хол. Не говорим изобщо по тази тема в къщи. Не че е забранено, но като цяло я избягваме. По този начин може би е по-лесно за преодоляване", разказва Пламен Димитров.

След девет месеца в общинско жилище, мъжът е доволен, че собственото им вече е добре укрепено, а трансформаторът го няма в блока. "Над този таван има една много здрава конструкция, която не се вижда, но тя държи целия блок и надолу също е укрепено. Поне така ни гарантираха - че сме като в бункер тук. Не, че не се стряскаме, когато нещо вземе да бръмчи, но като цяло е по-спокойно. Едва ли щяхме да се върнем, ако знаехме, че трафопостът е долу", категоричен е той.

Констанца Колева от съседния апартамент, също разказва, че трудно е преодоляла преживяното. "Сега е по-луксозно, по-хубаво, но откровено казано, липсва ми моето, старото", споделя жената.

Въпреки ремонта, в дома на Анна Колева вече има пукнатини по стените. "Живи сме и сме си вкъщи. Това е! От това по-важно няма", категорична е тя.

"Благодаря на цяла България, защото имаше хора, които изобщо не ни познаваха, които бяха съпричастни, и съм убедена, че днес, като гледат този репортаж, има много хора, които наистина ще се радват, че ние наистина сме си в къщи", продължи Анна.

"Трафопостът винаги е бил някакъв много голям дразнител за нас. Радвам се, че го няма. Понякога се шегуваме, че са го сложили в двора на моята поликлиника, защото аз без трафопост не мога", шегува се тя.

Запазила чувството си за хумор, Анна не може да прежали единствено унищожените при взрива семейни ценности. "Сервиз на минимум 100 години, рисуван на ръка, остана на парчета. В описанието на застрахователите пишеше: "Сервиз за чай, 15 части - китайски, 30 лева"... Той има огромна антикварна стойност, емоционална за нас, но огромна антикварна стойност", разказа Анна Колева.

По думите на домоуправителя Даниела Ганева, животът отново се връща към нормалния си ход. "Хората са тук, много е хубаво, когато си живял толкова дълго време, да се върнеш отново в жилището си", коментира тя.

В повече от 40 блока в Бургас обаче хората продължават да "съжителстват" с трафопост. Например, в една кооперация, построена преди повече от половин век, от също толкова дълго време има трафопост в мазето, слизането в което е изпитание.

"Това нещо трябва да се махне от тук, защото не знам дали ще може да издържи къщата. Имаше авария, от прозореца там е влязла някаква котка, направила късо. Големите дъждове като бяха, трафопостът беше наводнен, до 50 сантиметра вода имаше вътре. Не знам по каква случайност не стана някаква беля вътре", разказва бившият домоуправител Тома Томов.

Георги Христов, който живее в сграда с трафопост, разказва, че дори техниците изпитват неудобство да слизат при съоръжението. "Нито има осветление, нито има отопление там и ги е страх да влизат. Формално изпълняват задълженията си. Ние сме възрастни хора и си внушаваме, че ако се случи с нас, какво ще стане - нямаме млади хора при нас, тъй ще изгорим тук!" допълва човекът.

Поредица от проверки е констатирала, че 20 от трафопостовете трябва спешно да бъдат извадени от сградите. Досега обаче това е станало с три.

"Сега трафопостовете се наблюдават и поддържат. Истината е, че те просто нямат място в сградите, ще бъдат изнесени, но това няма как да стане с магическа пръчка, защото просто голяма част от града ще остане без електрозахранване, ако бъдат изключени тези 17 трафопоста на куп. На такива сгради няма да се издават разрешения от Общината и в този смисъл ще има един вид превенция занапред да избегнем всякакви такива инциденти", увери Георги Георгиев, началник на отдел "Строителен контрол" в община Бургас.

Хората също са станали по-бдителни. По думите на Галя Байчева, началник на отдел "Управление при кризи", гражданите са наплашени и винаги сигнализират за отворени врати на трафопостове, например. "Изпращаме нашите инспектори, които обезопасяват мястото. Те са там до идването на колите на EVN (енергоразпределителното дружество - бел. ред) с аварийните специалисти, както и пожарна безопасност и защита на населението. Така че тази система наистина е по-добра, знаейки че три институции са ангажирани веднага," допълни Байчева.

От общината се ангажират до средата на следващата година да извадят всички опасни трафопостове. Подходящи места обаче трудно се намират. Въпреки че по Наредба поставянето на трансформатор в жилищна сграда трябва да е изключение, EVN го е превърнало в практика.

Що се отнася до виновните за инцидента - многобройните експертизи са доказали, че умисъл няма, но има много нарушения. Половин година преди взрива трансформаторът е бил сменен с по-мощен, който е поставен без разрешително за строеж, без да има необходимите защити и без да е тестван.

Техниците, дошли да отстранят аварията три часа преди взрива, са можели да го предотвратят. Те обаче само сменили изгорелия предпазител, без да огледат съоръжението и да установят, че маслото се е изпарило.

По искане на прокуратурата, Енергийното министерство е извършило комплексна проверка, която е установила нарушения в дейността на EVN, но не е установила виновни длъжностни лица.

"Това е инцидент и всеки трябва да си получи заслуженото. В тази държава, докато не се научим да наказваме и да търсим отговорност, няма да се случат нещата. Ние ще търсим обезщетение. Аз лично ще търся обезщетение от виновните, но кои са виновните на този етап не се знае", категорична е домоуправителката Даниела Ганева.

От районната прокуратура уточниха, че до месец делото ще бъде приключено.

Източник: btv




Още по темата: общо новини по темата: 45
26.02.2014 »
26.02.2014 »
26.02.2014 »
18.10.2013 »
18.07.2013 »
26.02.2013 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няма и да има! Да сте видели или чули за осъден монополист у нас?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: