Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Интересно явление в Черно море за първи път от 60 години насам
Автор: Екип Burgas24.bg 09:27 / 03.06.2023Коментари (7)48268
© илюстративна
Какви са причините за това, както и доколко е полезно да консумираме миди

Някои редки видове черноморски миди започват да се завръщат в Черно море, предава NOVA. Мидите винаги са привличали вниманието на хората основно като деликатес. Оказва се обаче, че те имат и доста полезни свойства за организма и дори могат да бъдат използвани в медицината за лечението на редица заболявания.

На този фон последните проучвания на учените от Института по океанология показаха, че освен познатите ни миди в Черно море, се е завърнал и още един изключително рядък вид. При експедиция в Черно море екипът на проф. Валентина Тодорова попада на нещо неочаквано и незабелязано до момента. А именно - рядко срещана популация на вид мида, която е изчезнала преди повече от 60 години.

"Това е мида гребен или на латински flexopecten glaber. Действително в научната литература от 60-те години на миналия век досега няма научни съобщения, които документират обективно присъствието на този вид по нашето крайбрежие", заяви проф. Тодорова.

За завръщането на мидата гребен учените имат няколко обяснения - първото са климатичните промени и именно това са по-топли зими през последните 10 години.

"Втората причина е, че Черно море вече не страда от ефектите на еутрофикацията т.е. подобрили са се кислородните условия за тази мида и третата вероятна причина е, че популацията на морския хищен охлюв - рапана веноза намалява през последни 10 години, а този хищник се храни с абсолютно всички видове миди", обясни още проф. Тодорова.

Нещо повече - мидата гребен се оказва и деликатес, а освен това може и да се култивира. "Тя е кулинарен деликатес с високо съдържание на активни биологични вещества, които са полезни за нашето здраве. Тази мида е един изключително перспективен обект за култивиране. В Черно море към този момент се култивират само два вида миди. Единият е черноморската черна мида, която всъщност е също средиземноморски вид, навлязъл по естествен път през Средиземно море, а другият вид е атлантическата стрида - магалана гигас", разкри професорът.

Последните изследвания на учените показват, че консумацията на черноморски миди е изключително полезна за организма. "Ние не напразно изследвахме антиоксидантния потенциал, който се дължи най-често на серия и редица фенолни съединения. Ние направихме такъв експеримент и установихме, че водните екстракти от миди са значително богати на тези антиоксидантни вещества. Нашите миди първо съдържат много високи нива на витамин D3, който се води един от мощните имуностимулатори. Пак казвам - около 200% от препоръчвания дневен прием, което е невероятно добър източник", подчерта доц. Албена Мерджанова от катедра Химия към Медицински Университет - Варна.

Освен силен антиоксидант, мидите спомагат и в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. "Защо включвам и сърдечно-съдови заболявания? Тук веднага се намесва факторът, че ние определихме високите нива на Омега 3 мастни киселини. Това нещо, което аз ви казвам - 900 мг. Омега 3 мастни киселини, които са двете важни дълговерижни, се намира в изключително малко морски източници", поясни Мерджанова.

В Черно море се срещат десетки видове. "Мидите са едни от най-богатите и най-масово разпространените черноморски организми от безгръбначната фауна. Има около или малко повече от 80 вида", разказа проф. Тодорова.

И въпреки, че са т. нар. филтър на морето, се оказва, че няма причина да ги избягваме. "За наша радост се оказа, че нашите миди са чисти, което позволява спокойно да се консумират, разбира се в умерени количества, тъй като все пак те са сравнително тежка храна", посъветва Мерджанова.



Още по темата: общо новини по темата: 1106
05.02.2024 »
30.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
10.10.2023 »
предишна страница [ 1/185 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.06.2023 г.
0
 
 
Още преди 30 години ги събирах на плажа на Дюни. Викахме им перли.
Aнонимен
на 05.06.2023 г.
0
 
 
Това е мида нарече а от рибарите,, зина,, Тези зини ги има колкото щеш на банка Кокотрайс,, бангоза,, под н Емине Месото им е червено и жилаво Много често във траловете се хващат и черупки от стриди,, тип ШЕЛ,, но по нашето край режие не съм срещал живи, навремето ги е имало и сигурно ги има по черноморието и течението носи черупки вув наши води. И нека пишат само хоеа които знаят нещо а не разни доматаджии и крастВичари
Aнонимен
на 05.06.2023 г.
0
 
 
Като има черупки по плажовете от тези миди не значи те съществуват в момента в черно море
Aнонимен
на 04.06.2023 г.
0
 
 
Още преди 10г българин издаде албум със снимки на Flexopecten graber , различни разцветки и шарки събирани по южното ни черноморие. Невероятно е колко неуки са учените ни, че дори сътворяват митове за изчезването и отново чудодейн появяване на даден вид, което не е истина.
Aнонимен
на 04.06.2023 г.
0
 
 
Смятай колко са търсели тая мида, след като черупките и сапо всички плажове и очевидно не са на възраст 60 години, а са свежо изхвърляни постоянно. С такива "изследователи" голям "прогрес" ни чака. Тях ги е страх да си топнат глезените във водата и да се разходят по плажа, но окенистика ще ми развиват.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: