Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Майката на Валя: Няма да отстъпя! Има много факти, които водят към престъпление
Автор: Екип Burgas24.bg 12:58 / 21.10.2014Коментари (0)2332
© в. "24 часа"
Пенка Иванова е майка на медицинската сестра Валя, която морето изхвърли в напреднала фаза на разложение след дълго и упорито търсене. Според резследването досега смъртта е настъпила от удавяне и липсват следи от насилие. По искане на майката обаче разследването бе продължено.

- Г-жо Иванова, разследването за смъртта на дъщеря ви Валя бе удължено по ваше искане. Какви са съмненията ви?

- Категорична съм - искам истината да излезе наяве, няма да отстъпя. Самоубийство? Не! Убедена съм, че смъртта е настъпила преди водата. Има много факти, които водят към
престъпление - отвличане, убийство, но няма достатъчно доказателства. Нека криминалистите да ги намерят. Силно се надявам, че сега, когато разследването е възложено на Криминална полиция, ще се работи задълбочено.

- Смятате, че досега не е било така?

- Да! Най-много ме вбеси това, че е работено само по версия за самоубийство, като се изтъкват лабилна психика и наследствена обремененост.

- Вие сте формулирали близо 10 искания до Окръжната прокуратура. Наблюдаващият прокурор Димо Маджаров заяви, че е готов да работи по тях. Какво настоявате?

- Не мога да ги кажа за момента, за да не попреча на разследващите. Но вече на никого не вярвам.

- Кое най-вече ви кара да смятате, че Валя не е скочила сама в морето?

- Няколко неща. Разбрах от съпруга си, че преди да излезе, Валя си е направила маникюр, прическа. Кой човек скача в морето в такъв вид? Видях, че наистина е с изправена коса с обем, на единствения кадър от камера в Морската градина, който ми показаха. Аз много добре знам, че Валя си прави прическа от предния ден за работа. Това е навик.

- Какво точно видяхте?

- Вижда се как Валя сякаш пада от небето на асфалта и тръгва по стълбите на Моряшкия паметник. Не по моста, който остава зад гърба, а към паметника. Изкачва стълбите, които водят към Морската градина, и оттам следите се губят. Часът е 1,50.

- Показаха ли ви и други кадри - как върви по моста например?

- Поисках, но разследващият полицай ми каза: "Това е единственият кадър, в който ще видите дъщеря си." Попитах: "Тогава защо ми казвате, че е скочила от моста?" Вече съм 1100% убедена, че не е скочила.

- Приятелят Валентин твърди, че има кадър, на който Валя върви по моста към кея.

- Да, той така казва. Аз поисках да видя този кадър, но ми бе казано от полицай, че такъв няма.

- Какво друго видяхте от камерите в онази нощ?

- На един от кадрите видях 2 момчета да вървят по моста към кея и момче, което разхожда куче.

- Срещнахте ли се с таксиметровия шофьор, който е оставил дъщеря ви на входа на Морската малко след 0,30 ч?

- Да, говорих с него. Нищо особено не му е направило впечатление. Докато е пътувала в таксито, Валя е изпушила една цигара. Мъжът я е попитал къде отива, а тя отвърнала - на купон с приятелки. На слизане шофьорът предложи да я вземе, когато реши да се прибира. Валя си записала номера на таксито и казала, че и друг път ще ползва услугите му. Това нормално ли е за човек, който е решил да се самоубива?

- Смятате ли, че е имала уговорка с някого или е била спешно повикана? Преди да излезе, тя си е оставила единия телефон да се зарежда. Напуснала е дома без дамска чанта, само с 20 лв. в джоба.

- Или е имала уговорка предварително или някой се е обадил. Но няма номер, който да е звънял във въпросната нощ.

- Поискахте ли разпечатки на телефоните на дъщеря си за по-дълъг период от време?

- Разбира се, и на двата телефона. Искам и разпечатки от телефона на приятеля Валентин - с кого е разговаряно, ако има съобщения - също. Дано само мобилните оператори да са съхранили информацията, защото аз настоявам да се върне времето от 1 април 2013 до 17 април 2014 г.

- Виждате ли се с Валентин след трагедията?

- Усещането ми е, че той сякаш е гузен и се страхува от нещо. Спря да се обажда, отдръпна се още след погребението.

- Валентин организира акция във фейсбук за издирването на дъщеря ви. Какво мислите за това?

- Убедена съм само, че не се е самоубила. Валя не може да ми го причини, защото знае колко много я обичам.

- Имаше ли тя наистина хормонални проблеми?

- Да, сподели ми за хормоналните си проблеми, но в понеделник - ден преди случилото се, се чухме. Сподели ми, че е добре вече, цикълът е дошъл, а хормоните са се повишили. Казах, че се радвам, и се поуспокоих малко.

- А говорила ли е за нещо тревожно в отношенията си с Валентин?

- Не, и да е имало, не ми е казала. Единственото, което ми сподели, беше свързано с бивша негова приятелка. Тя била в чужбина, но му писала във фейсбук, че скоро се връща и иска да се видят.

- Кога сподели това?

- През март, когато се върнах от Австрия, където работех като камериерка. Бях около месец в отпуск. Тръгнах обратно за чужбина на 7 април. През този месец бяхме постоянно заедно и Валя ми сподели за това момиче. То написало на Валя, че ще направи всичко, за да ги раздели. Тогава дъщеря ми е казала на Валентин, че не е приятно да си пише с тази жена, поискала е да я изтрие от приятелите си във фейсбук и той го е направил.

Когато се върнах от Австрия след изчезването на Валя, попитах Валентин коя е била тази, той ми каза: "Де да знам, аз я изтрих." Така и не каза подробности. Исках да я проверим - една жена винаги може да направи мръсно на друга. Поискала съм от полицията да я издирят. Нека Валентин да каже на тях поне.

- А вярно ли е, че искате да се издири мъж, който се опитвал да влезе в контакт с Валя дни преди изчезването й?

- Не, става дума за 2 телефонни номера, които съм дала за проверка на разследващите, защото ми звъняха, но никой не се обаждаше.

- Кога се случи това?

- След изчезването на Валя на 16 април. Когато аз позвънявах, единият даваше свободно, а другият все беше изключен.

- А какво казват приятелките на Валя? Те не са ли забелязали нещо странно в поведението й?

- Нищо не казват. Едната ми сподели, че са имали уговорка да се видят на кафе следващата седмица. Гостите от Пловдив, които са били вкъщи на Цветница, казват, че не са забелязали нищо странно. Не им е направило впечатление тя да е била в депресия или лошо настроение. Посрещнали са ги с Валентин, хапнали са, веселили се до 3 ч. през нощта. Явно в нещо са я забъркали, но тя не е споделила с никого. На леля си е казала, че е напрегната и не може да спи нощем. На сериозно или не, Валентин казал, че и той не може да спи.

- Смятате, че е била притисната?

- Знам само, че в името на любовта жената може да направи какво ли не. Когато обичаш, си готов на всичко.

- Допускате ли, че причината може да е другаде - семеен скандал с баща, каквато версия се появи.

- Той отрича да са се карали. Вечерта е прибирал дърва, Валя му е сложила вечеря, хапнали са. Тя е изяла чаша кисело мляко с бисквити. После изпушили по цигара и Валя е казала, че отива да си ляга. Малко преди полунощ той е отворил вратата на стаята, била по нощница. Видял е, че си прави маникюра. Казала, че си ляга. Тази вечер Валентин е бил на работа. Ако е била в депресия, нали няма да има желание за нищо? А тя си е направила маникюр, прическа.

- Вие загубихте и съпруга си. През август той сложи край на живота си.

- Струва ми се, че на него му стана съвестно, защото го обвиниха, че се е карал с дъщеря си. Никой от нас обаче не го обвини. Аз не съм му казвала нищо, тъй като знам, че ще се засегне и ще му бъде тежко. Не мога никого да обвинявам, след като не съм била тук и не знам какво е ставало.

- Когато на 19 май тялото на Валя изплува, съобщиха, че то е силно разложено. Вие видяхте ли го?

- Разпознала съм я единствено по снимки. Първо ми дадоха дрехите - не мога да кажа, че не бяха нейни. Бяха мокри, в кал и тиня. Най-ужасяващото бе, че вместо глава имаше само череп без коса. Ръцете също бяха само кости. А тялото беше цяло, здраво. Защо? Сутиенът си беше на бюста. Бодито на цветя се бе отбелязало като татуировка на кожата.

- Запозната ли сте с резултатите от експертизата, която установи наличие на диатомей в белия дроб и бъбреците на Валя?

- Установен е малък процент диатомей, което опровергава твърденията, че със сигурност причина за смъртта е удавяне.

- Ще искате ли независима ДНК експертиза?

- Вероятно ще поискам. Аз мога да поискам и ексхумация. Но моята цел е да се разкрият причините за случилото се.

- Беше ли Валя лабилна психически?

- Всеки може да изпадне в състояние на депресия, но Валя винаги се е опитвала да се пребори и да стъпи на краката си. Тя беше борбена, зодия Стрелец. Винаги се е изправяла на крака и е продължавала напред.

- Как възприемате версията за любовен триъгълник със зъболекаря, при когото е работила?

- Категорична съм, че няма такива любовни афери! За нея той беше като брат. Тя беше влюбена във Валентин, съобразяваше се с него. Бяха решили да заживеят заедно, щяхме да правим ремонт на къщата. Ако знаех, че нещо я тормози, изобщо нямаше да тръгна за Австрия. Но аз отидох да работя в чужбина, за да съберем пари за ремонта на етажа, в който щяха да живеят с Валентин.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 27
26.01.2016 »
13.12.2015 »
19.03.2015 »
16.02.2015 »
25.12.2014 »
17.12.2014 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: