Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Най-красивата нова църква се открива в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:53 / 13.10.2011Коментари (6)5185
Най-красивата нова църква в България ще бъде открита и осветена в неделя. Храмът бе издигнат в бургаския квартал Крайморие с помощта на родолюбиви дарители. Църквата представлява прекрасна сграда, която е изпълнена с възможно най-качествени материали и технологии и прилича на едно истинско бижу в малкия крайморски квартал. В бившето бургаско село Крайморие, никога не е имало християнски храм. Настоятелите са решили да го кръстят на името на Св. Пимен Зографски и това ще е първият храм на името на този голям български светец в страната. Не случайно тържеството е планирано в навечерието на празника на светеца - 3 ноември.

Освещаването ще бъде осъществено от Негово Високо Преосвещенство Сливенския Митрополит Йоаникий. Лентата ще прережат владиката и вицепремиерът Симеон Дянков. На откриването ще присъстват също игуменът на Атонския манастир "Св. Георги Зограф" - Негово Високо Преподобие Архимандрит Амвросий, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, кметът на Бургас Димитър Николов, както много духовни и официални лица, миряни и гости.

Градежът на църквата Свети Пимен Зографски в Крайморие започва преди 2 години, но поради финансовата криза и поради недобросъвестност на изпълнителите той остава в застой. Надеждите на жителите на Крайморие най-после да се сдобият със собствен православен храм изглеждат отново изгубени. В този момент доброволно се включват строителни предприемачи, които решават да направят благодеяние и без да жалят средства и сили, изцяло за собствена сметка осъществяват проекта за по-малко от 6 месеца. Примерът им се оказва заразителен и за други ктитори и така с помощта на община Бургас, бизнесмени и много жители на Крайморие, в най-южния квартал на града е завършена новата църква. Теренът е общинска собственост, но е отстъпен на църковното настоятелство. Самият храм е на площ от 180 кв. м. Направен е по проект-дарение на арх. Станимир Димитров и колегите му от "Ню левъл архитектс", които дори предоставят безвъзмездно своя труд и авторските права на проекта на БПЦ за строеж на други подобни прекрасни храмове.

"Св. Пимен Зографски" е трикорабна кръстокуполна църква и разполага с крипта, предназначена да помещава свети мощи и музейни експозиции. Криптата има невероятна акустика, която е уникална като звучене. В нея постоянно ще е изложена частицата от Светия кръст. Храмът е снабден със специален балкон за църковен хор - емпория. От него за тържественото освещаване миряните ще могат да чуят ангеологласния български псалт Димитър Арнаудов. Материалите, които са използвани за църквата, са подбирани специално. Отвън цялата сграда е облицована с бял варовик от Сандански. Каменни са и капителите, и основите на вътрешните колони. Настилката отвътре е качествен гранитогрес, а дворът е настлан с кафяви плочи от щампован бетон. Оградата е от орнаментирано ковано желязо. Иконостасът е изцяло дървен - истинско произведение на дърворезбарското изкуство, дело на тревненски майстори. Вътрешните пространства са измазани със специална италианска мазилка, която се използва за основа на иконописи. Особено красиви са двата огромни месингови полилеи, изработени по поръчка за този храм, които грейват и допълнително одухотворяват сградата. Кръстовете на покрива са от неръждаема стомана, а покривната конструкция е от специална некорозираща ламарина, обработена и предоставена с голяма отстъпка от български завод. Храмът е снабден с 4 бронзови камбани, монтирани на висока камбанария, от която се открива гледка към Бургаския залив. Камбаните са с автоматична компютъризирана система за биене, която може да се програмира по звук, сила и мелодии за години напред.

По проект е предвидено в двора на църквата да бъде построено и обзаведено православно неделно училище с 2 класни стаи и голяма експозиционна зала. Църковното настоятелство вече официално е поискало от министър Дянков средства за изграждане на постройката от южната страна. Проектът е готов и според него училището трябва да бъде на площ от 136 м².









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.10.2011 г.
+1
 
 
благодарим и на госпожа гинка дянкова за приноса и помоща която оказа.тя бе първият човек които започна тази инициатива.
+2
 
 
Най-накрая нещо истинско, а не глупости и демагогия! Традиции и красота - това да виждаме в града ни, а не да слушаме пустословието на некомпетентни ламтящи за власт и постове празноглавци, че покрай тези избори не ни оставят на мира такива! Браво на дарителите, честито на квартала, мир и любов за всички ни!
Aнонимен
на 13.10.2011 г.
+2
 
 
браво ей тва е новина
+3
 
 
страхотна това е един прекрасен морски град
+3
 
 
Браво едно благоугодно дело., в ползу роду.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Реформи в БДЖ
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: