Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Пазарът на имотите тази година ще бъде динамичен
Автор: Габриела Ганев 09:11 / 20.02.2023Коментари (0)795
© Burgas24.bg
Смятам, че пазарът тази година ще бъде динамичен, а моите предположения са, че ще има две-три години покачване на цените. Това каза в сутрешния блок на Радио "Фокус" "Добро утро, България" Йордан Божилов, собственик на агенция за недвижими имоти, във връзка с пазара на имотите и това, което може да се очаква през 2023-та година. 

"Динамиката от последните 6 месеца леко се позабави. Според мен цените са в едно плато. Така ще продължим може би до края на годината. Миналата година в първите шест месеца имаше скок на цените 20-30 % и повече. Тогава се правеха спекулативни сделки и повечето хора смятат, че едва ли не брокерите вдигат цените, не, купувачите вдигат цените. В този период, през миналата година, ако решим да продаваме имот, първият ден ще има двадесет огледа. От тези огледи двама-трима ще имат интерес, другите ще създават само суматоха. Много често се случваше в този период да се повишават цените. В момент е доста по-спокойно. Има динамика, има хора, които търсят да закупят имот дали за лично ползване, дали за инвестиция", каза Божилов. 

Той каза, че в пазара на недвижими имоти има цикличност, която се проявява средно през осемнайсет години. Тя има различни фази, а в момента българският пазар се намира в последната. 

"Аз съм много голям привърженик на статистиката и съм правил проучване и знам, че в България, а пък и не само, има цикличност и имотен кръговрат. Много често този имотен кръговрат продължава не по-малко от седемнайсет години и не повече от двадесет и една години, средно около осемнайсет години. Този кръговрат има три фази спад, възстановяване и  апогей. В последните години се намираме в апогей. В рамките на 3-4 години имаше 100% ръст на цените. Причината е от икономическа гледна точка. И ако го разделим този период, за който ви казах от 18 години, средно цената на един имот се покачва между 7-8% на годишна база. Смятам, че това е много добър процент и затова много голяма част от българите инвестират в имоти", обясни той.

Божилов обясни, че работи с всякакъв тип клиенти - и такива, които искат да купят жилище с цел инвестиция, и с такива, които искат да сменят старото. 

"В момента работя с няколко клиенти, които имат инвестиционни намерения, за да закупят имот, други такива, които искат купят по-голямо жилище, защото живеят в по-малко. Най-доброто време за покупка на имот, както обичам да казвам, е винаги преди 5 години", каза Божилов.  

Той бе категоричен, че най-важната стъпка при закупуването на жилище е да се осигури финансирането. Експертът обясни, че когато нямаме осигурено финансиране, човек рискува да загуби времето, което е отделил, за да намери подходящото жилище, което може да бъде капарирано веднага от купувач готов да плати на момента

"Стъпка номер 1 за всеки купувач е да осигури финансирането. Дали ще бъдат лични средства, дали ще бъде изтеглен кредит. Срещам на пазара не малък процент на купувачите, които започват да търсят имот, правят огледи 2-3 месеца, през тоя период са видели 20-30 жилища, без да са осигурили финансирането, което е много голяма грешка. В този момент те харесват имот, искат да го капарират, тепърва започва да говорят с банки, за да им отпуснат кредит, а през това време минава някой след тях, капарира жилището и тези 2-3 месеца отиват на вятъра", обясни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: