Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Предлагат Апостол Карамитев за почетен гражданин на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:08 / 05.06.2023Коментари (1)776
©
Апостол Карамитев да стане почетен гражданин на Бургас още тази година, когато се навършва един век от рождението му. Това е идеята на Община Бургас, която обяви зам.-кметът по Култура, туризъм и спорт Диана Саватева по време на пресконференция днес.

Директорът на Държавния архив в Бургас - Данка Георгиева - е председател на инициативния комитет, който се ангажира да събере нужния брой подкрепящи каузата подписи. Идеята е предложението да бъде внесено в Общинския съвет през есента, а синът на Апостол Карамитев - Момчил - да получи почетното отличие от името на баща си на празника на Бургас, 6 декември.

"Когато мислихме върху програмата за годишнината, искахме тя да бъде достойна и съдържателна, с различен акцент. Водещи бяха разговорите със семейството, с хората, които познават човешката страна на големия актьор Апостол Карамитев", уточни зам.-кметът Диана Саватева.

Днес стартират и инициативите по повод сто годишнината от рождението на една от най-големите звезди на българския театър и кино. Вековният юбилей ще бъде подобаващо отбелязан в родния му град Бургас с поредица от събития до края на календарната година. Сред тях се подготвя и уъркшоп за млади актьори от театралните школи, воден от сина на Апостол Карамитев. По програма проявата трябва да се реализира на 3 юли.

"Благодаря на Община Бургас и лично на кмета Димитър Николов за всичко, което се организира. Когато вече беше утвърден актьор в София, в Народния театър, Апостол Карамитев винаги казваше с голяма чест и достойнство, че е бургазлия. На уъркшопа с радост ще представя някои от актьорските методи на баща ми, които аз открих във времето. Това не е мимолетна препоръка, а процес, който трябва да се развива", каза по време на срещата Момчил Карамитев, който е специален гост на събитията тази вечер.

Гергана Чакърова от отдел "Култура" представи програмата.

Първото събитие от нея е днес, 5 юни, от 18.30 часа на площад "Тройката“. Тогава ще бъде открита изложба, посветена на Карамитев. В нея са събрани непоказвани досега архивни документи, дарени на Държавен архив - Бургас от Борис Цацов през 2021 година. Те съдържат кадри на актьора както от роли в театъра и киното, така и от срещи с публиката. Има още снимки с автографи, визуализации на дипляни и афиши от театрални постановки и филми.

Веднага след това , от 19.00 часа, в зала "Тончо Русев“ на Културен дом НХК ще бъде показан документалният филм "Апостол Карамитев“- 56-минутна копродукция на България, Италия и САЩ, на български език с английски субтитри, дело на сина на актьора Момчил Карамитев. След прожекцията публиката ще има възможност да разговаря с него. Той е режисьор, сценарист и оператор на документалния филм.

През юли в Културен дом НХК ще бъде излъчен още един документален филм за живота на Апостол с режисьор Росен Славов, а през август ще се състои Панорама с осем от емблематичните му филми.

Гласът на обичания актьор ще звучи днес в Бургас от "Открито студио" на БНР, позиционирано на площад "Тройката".

Община Бургас е кандидатствала и към Министерството на културата, за да допълни инициативите.

Част от програмата ще бъде и филм на Слави Георгиев, Кристина Ингилизова и Христо Димитров – Хиндо. Лентата ще носи името "Зад завесата" и ще проследи съдбата на златната маска, отлята от Димитър Коклин след кончината на актьора.

На срещата днес присъстваха още Данка Георгиева - директор на Държавния архив - Бургас; Десислава Лилова – началник отдел в Държавен архив – Бургас, Кирил Костадинов – директор на БНР-Бургас; Маруся Русева – представител на неправителствения сектор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.06.2023 г.
0
 
 
Много отдавна това трябваше да стане!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: