Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Зартов искал "жива връзка" за рязането на пръста
Автор: Екип Burgas24.bg 09:34 / 28.03.2013Коментари (0)2003
© БЛИЦ
Бившият бизнесмен и неуспял политик Ивайло Зартов шокира България, като си отряза пръста. Така той протестира срещу потвърдената присъда от 9 години затвор за финансови злоупотреби. Зловещата сцена се завъртя в нета и предизвика бурни коментари.

Вчера стана ясно, че Зартов е молил няколко медии да излъчат на живо как се осакатява. Никой обаче не взел думите му насериозно, затова накрая във вторник той решил да пристъпи към рязането и сам да се заснеме. След като поставил отрязаното кутре в хладилника, Зартов веднага качил кървавия клип в интернет. После разпратил до десетки медии електронни писма с прикачен линк към драматичното си осакатяване. След това словоохотливо даваше интервюта на всеки, който пожелае. Зартов не спира да повтаря, че е отрязал пръста си в знак на протест срещу съдебната система, която според него му скроила делото. Той цитира поименно имената на всички прокурори и съдии, които са разглеждали скандалното му дело. Най-големите обвинения обаче хвърля срещу бившия депутат от Руската дума Генадий Гудков, който според Зартов го натопил за изчезналите милиони.

Точно преди седмица Върховният касационен съд излезе с окончателна присъда. Според магистратите бизнесменът е злоупотребил с 3,5 милиона лева, които източил от сметките на компанията "Инглиш вилидж", зад която стои руският холдинг "Оскорд" на Генадий Гудков. Изчезналите милиони са били преведени от руския инвеститор на "Инглиш вилидж", а Зартов като управител на фирмата е трябвало да ги инвестира в градежа на тузарски ваканционен комплекс край бургаското село Димчево. Вместо да построи 100 къщи обаче, парите изчезнали мистериозно. Четири години след първата копка руските партньори решили да проверят дали селището е готово. Когато пристигнали, заварили 9 малки къщички на груб строеж, а от преведените милиони нямало и следа. След подадения в прокуратурата сигнал Зартов попадна зад решетките, а по-късно бе осъден последователно на три инстанции. През цялото време той твърди, че процесът срещу него е скалъпен, и обвинява магистратите, че са отказали да направят ревизия на фирмата. Новият управител на "Инглиш вилидж" Роман Еременко коментира казуса. "Съдът в България действително отказа да се направи такава ревизия, защото прецени, че няма нужда от нея. Доказателствата установиха, че има неправомерно теглене и използване на пари, и това бе достатъчно. Доказа се, че Зартов е купувал с фирмените пари огромни парцели, но не на името на фирмата, а на свое име. Някои от тях после ги беше препродал на "Инглиш вилидж" с доста голяма печалба. Предполагаме, че една част от липсващите пари са източени по този начин. Друга част са отишли за неговата благотворителност, с която печелеше популярност, и трета част е потънала за неговите политически изяви", заяви Еременко.

Колкото и да се кълне, че е невинен, Зартов не може да се похвали с чисто съдебно минало преди 9-годишната му присъда. В най-смутните години на прехода той емигрира в Чехия. По това време там се вихреха родните автоджамбази. На 15 август 1999 година чешките власти му повдигат обвинение за уличен грабеж. Разследването доказва, че Зартов е нападнал местната жителка Нина Панченко и е ограбил от нея портфейла й с 800 крони. Две години по-късно, на 24 май 2001 година, Зартов е осъден за грабежа от чешки съд. Бургазлията никога не е споделял с какво се е занимавал и къде е работил, преди да изгрее звездата му на политик и мастит бизнесмен. Знае се единствено, че докато е бил студент в МЕИ, е бил вербуван от Държавна сигурност да следи състудентите си и да донася за тях. Зартов е имал задача да докладва поименно за всички, които купуват или продават чужда валута - престъпление, жестоко преследвано по тогавашните закони.

Зартов има син от първата си съпруга, а в апогея на неговата слава той живееше на семейни начала с рускинята Мария Качарава, която му доведе пет големи дъщери. След като той влезе в затвора, руската му приятелка го напусна и се върна в родината си.

Източник: в. Стандарт




Още по темата: общо новини по темата: 24
29.03.2013 »
26.03.2013 »
14.09.2012 »
10.12.2011 »
14.11.2011 »
11.10.2011 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: