Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внасят промени в Конституцията на Северна Македония до дни?
Автор: Екип Burgas24.bg 11:02 / 26.06.2023Коментари (0)788
©
Все още се търсят 80 народни представители в македонския парламент, за да минат промените в Kонституцията, които ще гарантират равни права и свободи на нашите сънародници. До две седмици текстовете влизат в Събранието на Северна Македония - това уверение получи евродепутатът Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на съседите ни за еврочленство.

Причината докладът да се отложи е, че миналата седмица евродепутати не са били съгласни в него да влязат теми от двустранните отношения между България и Северна Македония.

"От нито една страна не е имало натиск, нито от българска, американска, нито от македонска, нито някой от колегите ми е упражнявал натиск“, обясни пред bTV евродепутатът Илхан Кючюк.

Впоследствие в Скопие Кючюк е получил уверение, че промените в конституцията ще бъдат внесени в македонския парламент съвсем скоро.

"Или тази седмица, или следващата да влязат на обсъждане, първо ще ги одобри Министерския съвет. Не случайно няма конкретна дата до края на 2023-а, когато евродепутатите да приемат доклада за напредъка на югозападната ни съседка, каза Кючюк.

"Може да се оформи мнозинство, което има желание да ги приеме, но е необходимо политическо време  и аз съм длъжен да го осигуря това политическо време", коментира още той.

Промените ще бъдат въведени в преамбюла и на още две места в основния македонски закон, където ще бъдат добавени народите - български, хърватски, черногорски, словенски, еврейски и египетски. Изреждането в текстовете е предвидено след вече признатия "бошняшкия народ".

Промяната на конституцията е едно от условията, на което Скопие се съгласи, за да започне да преговаря с Европейския съюз след като България стопира този процес през 2020 -а заради спорове за езика и историята.

По време на посещението си в Скопие евродепутатът Илхан Кючюк се срещна с основни политически фигури. И дори игра футбол в кабинета на  Артан Груби - първият вицепремиер с ресор политическата система и връзките между общностите.

Кючюк посочи, че ги сближава работата му като евродепутат. Аз имам много приятели в Северна Македония и македонци етнически и турци, и хървати, много пъти съм се виждал с хората, които се определят като българи. Неслучайно и на Артан Груби и на редица колеги там съм предлагал да се изготвят политически механизми за наблюдение на човешките права и свободи. 

Едно от исканията на българите в Северна Македония е техен представител да бъде овластен да разглежда и да дава мнение по жалби на граждани.

"Не мога да кажа дали трябва да бъде омбудсман македонец, българин, турчин, албанец, трябва да бъде най-добрият. Но мога да кажа, че когато в офиса на омбудсмана има българин, в кабинета на Артън Груби има българин, в комисията, която се бори с дискриминацията, има българин, това помага за разбирането на сложните отношения, това помага за задравяването на доверието между властта и гражданите“, коментира българският евродепутат.

Кючюк е на мнение, че понякога България създава впечатление в Европейския съюз, че е безидейна и пасивна по отношение на югозападната си съседка.

"Аз твърдя, че имаме български дипломати, които разбират много добре проблемите и могат да дадат най-добрите решения. Днес в македонското външно министрество има французи, холандци, хървати, словенци, трябва да има и българи, ние да покажем, че имаме готовността, капацитета, но за да се случи всчико това трябва да има среда, приятелство, добронамереност, отношение, бизнес. 

За първи път вчера македонският премиер Димитър Ковачевски заяви по повод предстоящите промени в конституцията, че вече никой не блокира страната му отвън, а тя сама се блокира по пътя си към Европа.



Още по темата: общо новини по темата: 843
27.04.2024 »
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: