Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Направи ли си Русия свой "Макдоналдс" - "Дядя Ваня"?
Автор: Екип Burgas24.bg 14:07 / 17.03.2022Коментари (5)1858
© Bloomberg
Руската федерална служба по интелектуална собственост е получила заявка за регистрация на логотип с името "Дядя Ваня" (по името на пиесата на Чехов "Вуйчо Ваньо"), която копира световноизвестната емблема на веригата McDonald's. От службата твърдят, че заявката е подадена на 12 март от дружество на име "Русское поле - Логистик". Според РИА Новости, фирмата се занимава с продажба на консерви с марката "Дядя Ваня". 

От името на "Русское поле - логистик" е внесено искане за регистрация на логотипа за търговски услуги като закусвални, кафенета, ресторанти, барове, столови, услуги по приготвяне на ястия и доставка по домовете им. До момента искането за регистрация не е разгледано, съобщава РИА Новости, цитирани от "Булевард България". 

Логото, което са подали за заявка, представлява обърнато на 90 градуса "М" от McDonald's, което е преобразувано в буквата "В". Малко след като новината за опита за регистрация стана публично достояние, в сайта на компанията за продажба на консервирани храни с бранда "Дядя Ваня" публикуваха странно опровержение, в което казват, че "не планират да пускат ресторанти за бързо хранене на мястото на McDonald's. 

"Юридическите лица от холдинга Ruspolebrands и брандът "Дядя Ваня" няма отношение към логотипа, създаден в качеството на meme. Информацията, която се разпространява в интернет за предполагаеми планове за замяна на бранда "McDonalds" с принадлежащия ни бранд "Дядя Ваня", е фалшива", се твърди в техния сайт. 

Не е ясно обаче как в регистъра на Роспатент е внесено и платено заявление от тяхно име - в момента то продължава да е активно в публичния сайт.

От руската фирма заявяват, че те притежават едноименния търговски знак, който е регистриран в класа "заведения за обществено хранене". 

"В тази връзка, към лицата, които използват търговския знак "Дядя Ваня" в своите изображения в сферата на услугите за обществено хранене, може да бъде предявена претенция за компенсации. В момента холдингът не обмисля пускането на верига от заведения за обществено хранене, но не се отказваме от такава идея в бъдеще", се казва от името на фирмата.  

Очевидното копие на логото на McDonald's се появи малко след като американската верига за бързо хранене обяви, че ще спре временно работата на ресторантите си на територията на Русия. Компанията все пак е поела ангажимент да продължи да плаща заплатите и други задължения в размер до 50 млн. долара на месец. 

Оттеглянето на McDonald's беше сериозен символен удар за Кремъл, тъй като появата на веригата в СССР преди 30 години се смяташе за първата крачка на страната към Запада и свободната търговия. 

На 10 март председателят на руската Дума Вячеслав Володин лично лансира идеята за замяна на McDonald's с нова руска верига, която да се казва "При вуйчо Ваньо". 

"Трябва да защитим хората, защото компаниите, които сега напускат, искат да печелят, като използват наши суровини. Ето, McDonald's ползва 100% руски продукти, а заявиха, че се закриват. Ами добре, закривайте се, само че утре трябва вече да има не McDonald's, а "При вуйчо Ваньо". Работните места трябва да се запазят, а цените - да се намалят. Ето с такъв подход", казва той, цитиран от RTVI. 

Отделно от него, кметът на Москва Сергей Собянин провокира подигравки в социалните мрежи, след като обяви, че ще отдели еквивалента на 3,3 млн. долара, за да субсидира чисто нова верига за бързо хранене, която да "влезе" на мястото на 250-те ресторанта на McDonald's в столицата.



Още по темата: общо новини по темата: 3573
04.10.2022 »
24.09.2022 »
21.09.2022 »
18.07.2022 »
16.07.2022 »
16.07.2022 »
предишна страница [ 1/596 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Странно!!! Тези ако се заядат, могат и да го направят!!!
0
 
 
В менюто на Дядя Ваня ще предлагат препечени вмирисани ушанки, също и борш от запотени ватенки
Aнонимен
на 17.03.2022 г.
Aнонимен
на 17.03.2022 г.
0
 
 
Хахахаха абе пияни смешници за никакъв к*р не ставате
0
 
 
Вместо Вуйчо Ваньо и вуйчо Вова може да стане. А Пица хът да стане Путюв х*й.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: