Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
20-годишен "спаси" кръста във Варна след невероятно куриозно изпълнение
Автор: Пламена Николова 12:59 / 06.01.2021Коментари (0)1276
© Burgas24.bg
ъпреки пандемичната обстановка, традицията на Богоявление бе спазена и във  Варна и над 100 плувци се подредиха на Първа буна с надежда да "спасят" Богоявленския кръст, предаде репортер на Varna24.bg.

За първи път тази година обаче възникна куриозна ситуация, при която един от участниците в надпреварата се оказа по-нетърпелив от останалите и скочи в морето преди тях. Плувецът вече беше в морето, когато митрополит Йоан метна кръста, като в това време с възмутени възгласи във водата се хвърлиха и останалите участници. Бързакът логично беше хванал символа на вярата, а останалите плувци се спуснаха към него, като някой го обвиняваха за стореното, други започнаха да целуват светинята. 

Мъжът видимо смутен, доплува до брега и се запъти към митрополита с молба да хвърли кръста отново, като обясни, че не е разбрал в кой точно момент трябва да скочи в морето. Настъпи още по-голяма суматоха, плувците за секунди се наредиха отново на буната, а някои от тях дори не скочиха в морето. Така при вторият "дубъл" най-бърз се оказа 20-годишният Александър Матев, който "спаси" вече честно Богоявленският кръст.

Александър е курсант във ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров" и бивш ватерполист. Той си пожела успех и здраве за себе си и всички българи. 

Стотици варненци наблюдаваха с интерес надпреварата за богоявленския символ от брега. 

Както медията ни съобщи, празникът започна в 9.00 ч. с тържествена литургия в Катедралния храм "Успение Богородично", но ритуалът по благославяне на частите и техните бойни знамена, който по традиция се провежда на площада пред Катедралния храм, бе отменен, както и традиционното шествие.

Водосвет бе отслужени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Пункт за базиране - Варна. Строят на представителните блокове от Военноморските сили прие контраадмирал Кирил Михайлов – командир на Военноморските сили. 

Православната вяра обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Светият дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето "се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с "нов“ огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

Девойките също по свой начин вземат участие в този празник. Още преди изгрев слънце те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят "света“ вода. На реката обмиват домашната икона и своите лица.

Според народните поверия за Йордановден, ако времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 15
20.08.2021 »
11.01.2021 »
07.01.2021 »
07.01.2021 »
06.01.2021 »
06.01.2021 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: