Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Американка разказа за кошмарна случка в България: Мъж ме наплю, нападна ме с електрошок и палка
Автор: Екип Burgas24.bg 20:16 / 11.04.2023Коментари (6)1970
©
Пътуване с влак в страната отказа американската преподавателка Ариел Бъртли от живот в България. 

Жената идва в страната от САЩ през август 2022 г. Мести се, за да преподава английски език в София през една от най-престижните програми в света - "Фулбрайт". Програмата има за цел да повиши разбирателството между хората от САЩ и други страни чрез обмен на хора и знания, и се администрира от американското посолство у нас.

На 10 март 2023 г. Ариел пътува с пътнически влак на БДЖ от София до Велико Търново, за да отпразнува рождения ден на неин колега, дошъл у нас през същата програмата. Придружена е от любимеца й – Армани, който е куче за емоционална подкрепа. Като такова, неговата роля е да осигурява спокойствие и облекчение на Ариел. Кучето ѝ е предписано от терапевт по време на  Covid пандемията през 2020 г. – за справяне с тревожни състояния.

"Качих се на влака, купих билети за мен и за кучето ми и кондукторът ми каза, че не мога да седна на мястото ми. Изпрати ме най-отзад на влака, където трябваше да стоя за 6-часовото пътуване", споделя Ариел пред bTV.

Имаше намордник, имаше кучешка жилетка, дори му бях сложила и тениска, за да може да изглежда по-дружелюбен. Имам негови снимки с всички тези неща.

Непознат за нея мъж, на име Румен, я вижда на платформата и я кани да седне в неговото купе, заедно с кучето. Това ядосва един от пътниците на платформата. По думите на Ариел мъжът започнал да я обижда, да крещи и да я заплашва.

Ариел не говори български, но разбира някои думи. Твърди, че мъжът е използвал най-вече расистки обиди.

Тогава станах и излязох от купето. Премахнах намордника от кучето ми, въпреки че то не хапе, мъжът не го знаеше и се надявах, че това ще го сплаши и ще деескалира ситуацията, разказа още тя.

Докато са на платформата, Ариел разказва как мъжът се изплюва върху лицето ѝ и вади електрошок от раницата си: "Понеже вече се бях подготвила ментално, че нещо щеше да се случи и си бях казала да не се панирам, след като той ме наплю, аз вече държах лютивия ми спрей. Напръсках го, обърнах се, взех кучето си и му казах "Армани, тичай!“

Така започва гоненето от последния вагон на влака до първия. Втори мъж се присъединява към този с електрошока, като изважда палка. Ариел смята, че това, което е обединило двамата непознати мъже, е водено единствено от расизма.

Споделя още, че докато бяга през вагоните на влака, се обажда на 112. По думите ѝ не  получава съдействие, защото е говорила на английски език: "Те поискаха да дам телефона на някой българин, аз им отвърнах, че съм във влак, пълен с още 300 българи и никой не прави нищо, не мога да дам телефона на никого. Те ми затвориха“.

След това тя се обажда на номер от американското посолство, който се осигурява на всеки, когато се изпраща в друга държава през програмата "Фулбрайт“.

Влакът спира на гара Долни Дъбник в област Плевен и идва полиция за изясняване на случая.  От пресцентъра на МВР ни отговориха, че полицията е извикана от служителка на БДЖ във влака, като ни изпратиха писмено становище по темата.

Ариел е отведена в полицейско управление в Долни Дъбник за даване на писмени обяснения, а двамата мъже са дали показанията си на гарата, след което са се качили обратно във влака.

От пресцентъра на МВР твърдят, че мъжът с електрошока е обяснил, че бърза за лекар и затова след снемането на писмени обяснения, е продължил с пътуването си в същия влак.

По случая няма задържани лица.

Ариел се връща обратно в София с кола, която изпращат от "Фулбрайт“ да я вземе от районното управление в Долни Дъбник.

Последното нещо, което направих, преди да се върна обратно в Америка, беше да се видя с учениците ми и да им обясня защо си тръгвам от България. По думите ѝ не среща подкрепа от училищната администрация. Другите преподаватели я уверявали, че инцидентът във влака не е на расова основа.

Така тя решава да разкаже историята си онлайн. Снима клип, в който разказва всичко за случилото се и го публикува в социалните си мрежи, където бързо придобива известност.

Попитах я какво послание иска да предаде на всички българи, които ще чуят историята ѝ. Тя ми отвърна: "Най-важното нещо за мен е това да не се случва на никой друг. Бъдете смели!“








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Това не са българи. Това са случайно преживяващи на територията на България човекоподобни мутации. Българинът никога не е мразил чужденците - напротив, помагал е винаги с каквото може. Защитавал е и е уважавал жените. Трябва да поставим деградиралите елементи на мястото им.
0
 
 
Това само някой изкудкудякал вгъZрожденец може да го направи.
+1
 
 
Тази е вдигнала влака на главата си - лаещо куче без намордник, крясъци на англоподобен диалект, размахване на лютив спрей пред 300 невинни пътника...има късмет, че никой не е звъннал на 112 преди нея. Щеше посолството да я измъква от компанията на други нейни братовчедки в полицията. И друг късмет е имала, но не го знае. Туй, черно ли е, докат не напрай големия джангър, не мирясва...учителка, джебчийка, все едно. А какво е очаквала от училищната администрация? Приз служител на месеца, медал, паметник, що ли?
+1
 
 
Така е в България и по зле ще става. Народа на България за жалост по-голямата част е прост, завистлив и всеки му е виновен и длъжен да го хрантутни! За жалост също и цвета на кожата или религията също провокира тия подобия на хора които заслужават да лежат в някоя килия. Всеки се има за повече от другия и не осмисля живота си колко му е скапан и че той е никой и нищо! За такива само бой и затвор за друго не стават.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: