Дават ли мухлясал кашкавал на децата по програмата "Училищно мляко"?

Автор: Стиляна Божидарова
Коментари (1)
11:01 / 03.04.2019
1229
Приключи частично проверката на Районна прокуратура – Сливен, образувана след самосезиране от средствата за масова информация за получен мухлясал кашкавал в учебни заведения, на територията на град Сливен, по програмата "Училищно мляко".

Проверката бе извършена по общия надзор за законност на Прокуратурата и е с разширен обхват относно цялостно спазване изискванията на Закона за храните и подзаконовите нормативни актове, касаещи безопасността и годността на хранителните продукти, предоставяни в училищата и детските заведения в общините Сливен и Твърдица. Тя бе възложена на "Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Сливен, както и на Регионална здравна инспекция – Сливен и на Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен.

В резултат съответните органи са проверили 91 учебни и детски заведения, кухни и ресторанти с дейност кетъринг, обекти за производство, склад за съхранение и доставка на храни по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", на павилиони и бюфети на територията на училищата. При проверките са констатирани множество несъответствия и нарушения от различно естество, довели до издаване на 42 предписания и 4 броя актове за установяване на административни нарушения. Конкретно по отношение на получен в някои училища кашкавал с мухъл, проверката е установила, че не се касае за отклонения от качеството на продукта, а за производствен дефект, довел до разхерметизиране на част от опаковките. Като резултат от проверката на Прокуратурата може да се отбележи, че е завишен контрола в тази област от съответните органи, подобрени са условията за производство, преработка, съхранение и транспорт на храните и е сведен до минимум риска при децата да попаднат неотговарящи на нормативните изисквания храни.

Отделно от гореизложеното, Районна прокуратура – Сливен е указала на ОДБХ – Сливен да активизира дейността си по упражняване на контрол върху спазване на нормативните изисквания, касаещи безопасността и годността на храните, предоставяни в училищата и детските заведения. Прокуратурата е изискала да бъде уведомявана за предприетите действия, включително и за контрола върху издадените досега предписания.

По отношение на установените данни за преетикиране с нов срок на годност на получен в НУ "Васил Левски" кашкавал, материалите са отделени в нова преписка с оглед допълнителна проверка и преценка наличието на данни за извършено престъпление от общ характер.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).