Депутатите не позволиха на граничарите да ползват СРС-та

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
15:18 / 22.06.2023
511
Народните представители не подкрепиха промени в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и по този начин не разрешиха регионалните дирекции на Гранична полиция също да имат право да използват СРС. Това се случи със 137 гласа "против", 2 "въздържал се", а 52 депутати бяха "За", предаде репортер на "Фокус".

Измененията бяха внесени от служебното правителство на Гълъб Донев, а част от мотивите бяха, че седемте регионални дирекции отговарят за съответната гранична зона, както и за въздушната граница.

В закона са изброени субектите, които имат право да искат използване на специални резузнавателни средства. От МВР това са Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП), дирекция "Вътрешна сигурност" и областните дирекции на МВР (ОДМВР). ГДГП разполага с териториални звена - регионални дирекции "Гранична полиция" (РДГП), които не са сред изброените субекти имащи право да искат използването на специалните разузнавателни средства. Отдалечеността на повечето РДГП необосновано увеличава необходимото време и ресурси (финансови и човешки), свързани с искането за използване на специални разузнавателни средства. Затова и се разширява обхвата на дирекциите, които могат да ползват бръмбари.

По сегашното законодателство от МВР право да искат използване на специални разузнавателни средства имат Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" /ГДБОП/, ГДГП, дирекция "Вътрешна сигурност" и областните дирекции на МВР. ГДГП разполага с териториални звена - регионални дирекции "Гранична полиция" /РДГП/, които не са сред изброените субекти, имащи право да искат използването на специалните разузнавателни средства, се посочва в мотивите на законопроекта на МС.

Седемте дирекции отговарят за съответната гранична зона, в това число за въздушната граница. Отдалечеността на повечето РДГП необосновано увеличава необходимото време и ресурси, финансови и човешки, свързани с искането за използване на специални разузнавателни средства. За преодоляване на изложените затруднения със законопроекта се предлага като субекти, които имат право да искат използване на специалните разузнавателни средства, наред с ГДГП да се добавят и РДГП. 

Според вносителите предложението цели да обезпечи изпълнението на функционалните задължения на полицейските органи на ГДГП по извършването на оперативно-издирвателната дейност и разследване на престъпления. Осигурява се на ГДГП право на достъп до електронната система на БНБ. По този начин ще се гарантира извършването в пълен обем на дейностите по документирането на престъпления, като се събира и информация за финансови средства, придобити от престъпна дейност.

От "Възраждане" видяха опасност от нерегламентирано подслушване и изтъкнаха, че граница не се пази със СРС-та, а с хора. По думите им СРС-та се използвали за доноси.

Според депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов предложението ще облекчи работата на "Гранична полиция" и смята, че няма опасност от злоупотреба, защото разрешенията за подслушване се дават от съда.

Виж коментарите (0)

Още по темата (952):
14.05.2024 Край на рекламата на хазарт! Законът е обнародван в Държавен вестник
13.05.2024 49-ия парламент: Равносметката
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
08.05.2024 Започва инвентаризация в "Лукойл"
06.05.2024 Отиде си народен представител и бивш евродепутат
01.05.2024 Йотова с първи коментар за промените в хазарта: Набързо приетите закони винаги показват след това, че не работят
Още новини от Национални новини:
Сигнал: На магистрала "Тракия" е много опасно в момента
Проблеми с издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Сигурно са били друсани с райски газ
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).