Днес оглавихме кошмарна класация, какво следва в борбата с вируса?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
20:35 / 24.11.2020
2414
Страната отбеляза нов, черен рекорд! За последното денонощие у нас са починали 189 пациенти с коронавирус. Това ни подрежда на първо място по смъртност на глава от населението в Европа, на дневна база.

Лекари предупредиха, че има пациенти с пневмония, които дори не знаят, че са заразени. Тези случаи са едни от най- рисковите, заради късното откриване на заразата и опасността от тежки последствия.

Не само големият брой болни -  застаряващото население, както и лошото състояние на базата в болниците са другите две причини за черната статистика и рекордния брой смъртни случаи от коронавирус у нас, категорични са медици

"При такива пандемии няма как да не се плаща цена! Това значи, че базата е амортизирана, консумативи, материали, медикаменти, ограничения и в много голяма степен липсата на персонал", обясни анестезиологът доктор Колчаков.

Разговаряме с него не на работното му място в София, а в колата, на път за Пазарджик, където имат нужда от помощ. Прави го доброволно, но е категоричен, че и медиците плащат цена, разказват от "Нова ТВ".

" Аз съм анестезиолог-реаниматор така, че при нас да пишем смъртни актове е, за съжаление, неотменна част от ежедневието ни. Със смъртта не се свиква и особено с млади хора, да не говорим за деца", споделя той.

Битката с коронавируса е трудна, защото заразата се оказва много по-агресивна към белия дроб. Затова и  рентгенолозите вече я разпознават на мига. Към момента една от най-големите опасности при COVID инфекцията продължава да е двустранната пневмония. При вируса тя е по-различна и може да мине без симптоми:

"Атакува капилярите – най-малките кръвоносни съдове, и това е причината хората без особена симптоматика, като кашлица и секрети, изведнъж на рентген да се вижда една много напреднала пневмония. Трудно се открива и дори не се открива на слушалките", обясни д-р Колчаков.

Това, което той съветва, е болните да следят  температурата, кашлицата и при поява на задух, веднага да се допитат до лекар. Лекарите обаче изнемогват, признаха от Българския лекарски съюз. Много от тях вече са болни, или повторно заразени с COVID. Затова подкрепиха затягането на мерките и отправиха апел към хората - да спазват настоящите.

Виж коментарите (7)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).