Епидемиолог: Такава пандемична ситуация с толкова заболели и починали не съм виждала

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (99)
17:34 / 01.11.2020
4484
Не мога да кажа, че сме в бедствена ситуация. Ние сме в пандемична ситуация. Има разлика в дефинициите. Инфекциозните заболявания имат невероятна медицинска, социална и икономическа тежест, а пък при пандемия – всичко това е абсолютно подчертано. За мен всичко, което Националният щаб прави, наистина работи. Друг е въпросът дали мерките се спазват. Такава епидемична, пандемична ситуация с толкова заболели и починали не съм виждала. Това каза проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на Катедрата "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в МУ-Пловдив, пред Нова тв.

Не се наемам да кажа дали коронавирусът ще изчезне. Ние характеризираме ваксините с две неща. Първо, те трябва да бъдат имунологично ефективни. Това означава като имунизираш 100 души, 95 да изграждат имунитет. Второто нещо, което гоним, е епидемиологичната ефективност. Тя се изразява също с нещо трудно – как да накараме над 90-95 процента от населението да се ваксинира? Не знам дали е доказано коронавирусът да се повтаря. В Русе, доколкото разбрах има някакъв такъв случай. По света също има. Рано е още да се говори дали вирусът повтаря, обясни тя. С всички тези усилия се надявам здравната ни система да издържи.

Нещата, като че ли отиват към много сериозен момент, особено по отношение на медицинския персонал. Апелът ми е да слушаме експертите, да слушаме хората, които са учили за това цял живот. Когато се налага, трябва да спазваме тези ограничителни мерки. На мен ми се иска в резултат на тези мерки, в резултат на това, че той не се изменя чак толкова, циркулацията му да се забави. И в някакъв момент съответно да постигнем едно оптимално положение, добави професорката.

Виж коментарите (99)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Един милион българи потеглят
Д-р Илиев: Спрете със струпването на хора край бебето
Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
Сериозен проблем по морето
Как да взимаме по-висока пенсия?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).