Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето го първия безплатно саниран блок по националната програма
Автор: Екип Burgas24.bg 13:39 / 23.08.2015Коментари (10)6285
Това, което правим, се вижда. Това каза председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на официалното откриване на първия саниран блок по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради" в Благоевград. 

Цветанов отбеляза, че градът е сред първенците по изпълнение на програмата, при която цялото финансиране е осигурено от държавата. 

"В Благоевград предстои да бъдат санирани още 124 блока, за които общината вече има сключени договори с "Българската банка за развитие". Така, повече от 90% от панелните блокове ще бъдат обновени абсолютно безвъзмездно", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Според Цветан Цветанов това ще предаде напълно нов облик на трите квартала в Благоевград. 

"Пожелавам на кмета на Благоевград Атанас Камбитов да изпълни обещанието си да бъдат обновени и междублоковите пространства, за да има къде да играят и да се забавляват децата ни", заяви още той.

На откриването на първия саниран блок присъстваха и регионалният министър Лиляна Павлова и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

"Четвърт милион българи се довериха на Националната програмата за енергийна ефективност и вярвам, че броят им ще се увеличи, защото тя е насочена към всички български граждани, независимо дали те живеят в малки или големи общини". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на първия санирания блок, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Министър Павлова връчи на домоуправителя на блок 36 в ж.к. "Ален Мак" грамота за първи саниран блок и поздрави собствениците за смлостта и доверието.

"Искам да благорадя на всички, които живеят в тази сграда, на всички благоевградчани и най-вече на кмета на града, че типично за този край на войводи, не повярвахте на лъжите и инсинуациите, бяхте смели и наистина Благоевград и специално блок 36 в ж.к. "Ален Мак" станаха емблема на Програмата за саниране. Вие доказахте, че програмата работи и е само и единствено в полза на гражданите", заяви Лиляна Павлова.

Реалното изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилнитежилищни сгради стартира именно в Благоевград на 23 юни 2015 година. Два месеца по-късно ремонтните дейности по първия блок са напълно завършени. Освен изолация на фасадата, изцяло е подменена дограмата на апартаментите, обновени са и общите части на сградата. 

Строително-монтажните работи обхванаха и 3-те входа на блок 36 в ж.к. "Ален мак". В обновената сграда живеят над 100 души, чиито апартаменти са санирани напълно безплатно. По Национална програма за енергийна ефективност в Благоевград ще бъдат санирани около 80% от блоковете в кварталите "Еленово" и "Струмско". 

Освен ползите за хората, с изпълнението на програмата ще се реши и проблемът с визията на кварталите, като цветът на изолацията ще бъде уеднаквен. За улеснение на гражданите, специалистите на община Благоевград изработиха и специални карти, на които са обозначени всички блокове с договор за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в града.

"С мерките изпълнени в тази сграда, очакваме 50% намаление на разхода за енергия", съобщи министър Павлова.

През тази година средствата, които са в размер на 1 млрд. лева, се дават за многофамилни жилищни сгради с минимум 36 жилища в тях, без значение от броя на входовете за съответния блок. При саниране по програмата собствениците в една сграда не участват с никакъв финансов ресурс. Цялото финансиране е осигурено от държавата.

Министър Павлова изрази очакване над 2000 сгради в национален мащаб да бъдат одобрени за саниране по програмата до края на 2015. 

"Има реален шанс поне 50-60 да бъдат завършени до края на годината", заяви тя.

"Благоевград има готовност да участва в програмата със 125 блока, като освен тях мерки за енергийна ефективност се въвеждат в още 13 сгради по програмата с европейско финансиране", информира Лиляна Павлова

Тя допълни, че по думите на кмета ще бъдат реновирани 90% от панелните сгради в Благоевград

Министър Павлова заяви, че от януари по новата програма с европейско финансиране ще могат да кандидатстват както по-малките блокове, така и тухлените сгради. Ресурсът за саниране по нея е 300 млн. лева.




Още по темата: общо новини по темата: 158
07.03.2024 »
29.02.2024 »
07.02.2024 »
26.01.2024 »
19.01.2024 »
16.01.2024 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
абе тази простотия с индивидуалното саниране и мацане с всякави цигански цветове и грозно остъкляване не започна ли и не достигна ли връх по времето на Славчо атанасов :)
-2
 
 
А бе хора,що сте толкова заблудени та не усещате какво ще се случи-сега се санират тези жилища,но след година-две рязко ще им се вдигне данъчната оценка и хайде плащайте по високи данъци като чели ще ги продаваме на някой.?!!!
-2
 
 
хора запомнете безплатен обяд няма,рано или късно ще се плаща за това уж безплатно саниране
-3
 
 
сега на всички в този блок ще им вземат апартаментите и ще ги изгонят на улицата :) и ще ги накарат да плащат милиони :)
+3
 
 
ееее ниииии токову хубуу нищеми :) иниии исками да нии КОЧИНА :)
+6
 
 
А при нас...единия не искал...другия вече си имал...третия го няма... Българите сме орел рак и щука.....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: