Христо Томов: Оптимист съм за бъдещето на човечеството с изкуствения интелект

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
15:26 / 12.06.2023
555
Кодът на AI може да бъде страшен, ако не се подходи с необходимото уважение и внимание към проблема. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ предприемачът и експерт по машинно самообучение Христо Томов, партньор и съосновател на “Дриймикс". "Все още го подценяваме, но вече се пробужда осъзнатост у хората за това, което наближава.“

Според експерта промените се случват много бързо, като дори се ускоряват в последните години, което води до страх от новото, защото хората не са свикнали на толкова бързи темпове на развитие в тази област. "Заплахи на ниво човечество – може би ако наистина подценим проблема и оставим изкуственият интелект сам да реши кое е важно за него, има сериозна опасност то да не съвпадне с това, което е важно за човечеството, т.н. процес по подравняване на мотивацията на изкуствения интелект с мотивацията на хората.“ Този процес не е лесен и се хвърлят огромни ресурси и средства за да бъде решен, разказа още Христо Томов. "Дали са достатъчно много пари, бъдещето ще покаже.“

"Етичните проблеми и проблемите на ниво човечество, тези, които фундаментално могат да променят човечеството, са малко по-напред в бъдещето, но пък са много по-значими. Непосредственият проблем, който ще се усети най-бързо, това е пазарът на труда“, смята Христо Томов, като и двете неща са важни според него, но едното е по-непосредствено, а другото по-напред в бъдещето.   

"Възможно е да се достигне до такова ниво на развитие на изкуствения интелект, и това ще е много интересен момент за човечеството, когато за първи път ще се сблъскаме с чужд интелект, който е на нивото на нашия и дори го надхвърля в някои области“, каза още експертът. По думите му, интелектът е строго специфичен и има много аспекти, което не позволява да се каже, че един интелект е по-добър от друг. Това важи не само за хората, но и за изкуствения интелект.

"Аз съм оптимист за бъдещето на човечеството с изкуствения интелект, не толкова уплашен от това, което се задава. Според мен, потенциалът за подобрение животът на хората е огромен и многократно надхвърля рисковете,“ заключи съоснователят на “Дриймикс" Христо Томов.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
24-годишният Окан загина в Нидерландия при нелеп инцидент
Колко ще ни струват компотите тази година?
След второто бягство: Говори мъжът, който намери Сашко от Перник
Ето какъв е трафикът по границите ни
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).