Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвестиционен консултант: Инфлацията върви към охлаждане
Автор: ИА Фокус 20:13 / 05.06.2023Коментари (1)438
©
Инфлацията върви към охлаждане. Има доста по-ниски стойности спрямо година назад. Връщането на цените по-ниски нива обаче е малко вероятно без икономическа криза. Това каза Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг, в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“. 

В световен мащаб има прекалено много дългове и те трябва по някакъв начин да бъдат инфлационно намалени, обясни той. "Не виждаме промяна в мисленето, държавите продължават да имитират, да харчат много пари, повече, отколкото има, и икономиката някак си трябва да надраства това, иначе отиваме към фалити. Централните банки искат да ограничат този растеж чрез вдигане на лихвите. От там в среда на една много задлъжняла икономика ще видим също високи цени. Това отново е фактор, който ще бъде прехвърлен на потребителя. От там се създава инфлацията“, обясни експертът.  

Инфлацията ще продължи да бъде фактор за обедняване на населението, заяви Цачев.  

Той коментира поредното намаляване на добивите на петрол на страните от ОПЕК плюс Русия в очакване, че търсенето вероятно ще пада. Този път това направи единствено Саудитска Арабия – с нови 1 милион барела.  

Той отбеляза, че се наблюдава значителна промяна на движението на самата суровина от началото на войната в Украйна. Сега Русия изнася основно за Индия. Останалите страни производителки пък насочват добивите си към Европа. "Това означава, че страните от БРИКС ще спечелят от това, че ще употребяват малко по-висока цена. Индия ще употребява по-евтин петрол, ще преработва, изнася и използва за собствената си икономика, а Саудитска Арабия ще насочва по-малки количества, но на по-висока цена, основно към пазарите си в Европа. Това е един добре синхронизиран ход да се сложи дъно на цената на петрола на текущи нива, не по-ниски от 65-70 долара“, обясни експертът. 

Цветослав Цачев посочи, че юанът не е водеща валута, защото има стриктни ограничения за движението на капитал от и към Китай. Това със сигурност ще се промени в следващото десетилетие, смята той.  

За страните от БРИКС алтернативата да държат активите си само в долари е плашеща, защото видяхме значението на санкциите, посочи експертът. "БРИКС е чисто икономически съюз, в който се търсят алтернативи за икономически възход и по тази причина вече има и политически ефекти. Съревнованието между Саудитска Арабия и Иран беше прекратено благодарение на това, че двете страни седнаха на една маса, защото тяхната цел е да вървят заедно в този съюз. Със сигурност в следващите години ще виждаме повече интеграция между страни, които не сме и предполагали, че могат да работят заедно в една определена посока“, посочи Цачев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А кой е фактора за инфлацията? Не можеш да хванеш нещо за средата и да получиш истински отговор!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: